Tulcea: peste 21 de milioane de euro, disponibile prin ITI-Delta Dunarii

Tulcea: peste 21 de milioane de euro, disponibile prin ITI-Delta Dunarii


Mai multi tulceni au depus deja la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) pentru instrumentul financiar Investitii Teritorial Integrate-Delta Dunarii (ITI-DD) cereri pentru eliberarea avizului de conformare pentru proiecte finantabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, accesibil incepand de luni.

tulcea deltaMai multi tulceni au depus deja la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) pentru instrumentul financiar Investitii Teritorial Integrate-Delta Dunarii (ITI-DD) cereri pentru eliberarea avizului de conformare pentru proiecte finantabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, accesibil incepand de luni.

Avem deja depuse dosare pentru emiterea avizului de conformare cu Strategia integrata de dezvoltare a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Nu pot sa va dau un numar al acestor avize, dar o situatie actualizata va fi facuta publica pe site-ul asociatiei, a declarat pentru AGERPRES, presedintele ADI ITI-DD, Ilie Petre.

Trei masuri din cadrul PNDR 2014-2020 s-au deschis luni, acestea oferind peste 21 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, pentru investitii in procesarea produselor agricole si pentru investitii in sectorul pomicol.

Sunt masuri extrem de asteptate, iar pana la aceasta ora nu avem semnale din partea eventualilor beneficiari ca ar fi fost probleme in depunerea solicitarilor de finantare, a precizat presedintele ADI ITI-DD.

Pentru instalarea tinerilor fermieri, prin ITI-DD se ofera un sprijin de 10 milioane de euro, pentru investitii in procesarea produselor agricole - 10,6 milioane de euro, iar prin masura care sprijina dezvoltarea sectorului pomicol - 800.000 de euro.
Pana in prezent, doar Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020 a avut mai multe sesiuni de finantare deschise in aceeasi zi.

Prin ITI-DD, pe langa sesiunile din POPAM, anul trecut, au mai fost deschise sesiuni sau axe din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si PNDR. 'Pana la sfarsitul acestei luni, avem semnale ca se vor deschise si sesiuni de finantare in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020', a precizat Ilie Petre.

De altfel, pe POR, Consiliul Judetean (CJ) doreste sa depuna cel tarziu pana la finele lunii noiembrie aplicatii pentru obtinerea finantarilor necesare unor proiecte in domeniul infrastructurii rutiere si al celei din sanatate, in valoare totala estimata de 71.826.133 euro.

Doar o cincime din suma aferenta ITI poate reveni CJ pentru proiecte in domeniul patrimoniului, infrastructurii rutiere, a celei din Sanatate. Pe POIM de exemplu sunt finantari accesibile Ministerului Transporturilor sau Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Toate proiectele initiate atat de noi, cat si de autoritatile locale si cele nationale sunt in beneficiul zonei. Daca se intampla ceva la un anumit palier insa, tot judetul va suferi, a declarat presedintele CJ, Horia Teodorescu.

Prin ITI-DD, 29 de comune din judetul Tulcea, patru comune din judetul Constanta, municipiul Tulcea si cele patru orase din judetul Tulcea, Babadag, Isaccea, Macin si Sulina, pot depune proiecte de peste un miliarde de euro, suma provenind din programele operationale.

Proiectele autoritatilor si cele ale persoanelor private trebuie sa aiba avizul de conformare cu Strategia integrata de dezvoltare a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii emis de ADI ITI-DD.



Poti fi interesat si de