Prahova: un nou focar de gripa aviara, confirmat in judet

Prahova: un nou focar de gripa aviara, confirmat in judet


Un nou focar de gripa aviara a fost confirmat in judetul Prahova, in localitatea Balta Doamnei, dupa ce un prim astfel de focar a fost confirmat, in urma cu cateva saptamani, in comuna Tomsani.

prahova focarUn nou focar de gripa aviara a fost confirmat in judetul Prahova, in localitatea Balta Doamnei, dupa ce un prim astfel de focar a fost confirmat, in urma cu cateva saptamani, in comuna Tomsani.
Potrivit unui comunicat emis de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, o echipa de medici veterinari din cadrul institutiei s-a deplasat, in data de 26 ianuarie, la Balta Doamnei, pentru a efectua ancheta epidemiologica dupa ce, cu o zi inainte, un cetatean s-a prezentat la laboratorul institutiei cu un cadavru de gasca din gospodaria sa.

De la fata locului au fost ridicate 20 de cadavre de pasari, iar ulterior Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti - Laborator National de Referinta a confirmat focarul de gripa aviara, tulpina H5N8.

In acest context, DSVSA a dispus o serie de masuri, intre care uciderea a 201 pasari, inclusiv rate salbatice (vanat de crescatorie), si stabilirea unei zone de protectie de 3 km in jurul focarului si a unei zone de supraveghere de 10 km, in care sunt incluse si 12 localitati din Ilfov.

De asemenea, s-a interzis organizarea in zona de targuri sau expozitii de pasari si animale, pana la clarificarea situatiei epidemiologice, iar autoritatile au notificat administratorii celor 43 fonduri de vanatoare din judetul Prahova privind masurile ce trebuie intreprinse privind pasarile salbatice.
Un prim focar de gripa aviara a fost confirmat, in urma cu cateva saptamani, intr-o gospodarie din comuna Tomsani.

Potrivit unui comunicat emis, la acel moment, de DSVSA Prahova, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti- Laboratorul National de Referinta a confirmat focarul de gripa aviara, tulpina H5N8, din comuna Tomsani, sat Loloiasca, in gospodaria lui Marian Panait, primar al comunei Albesti Paleologu.



Poti fi interesat si de