Prioritatile noului ministru al Agriculturii


Acordarea la timp a subventiilor pentru agricultori, extinderea sistemului de irigatii si reabilitarea a doua milioane de hectare din infrastructura principala de irigatii, dezvoltarea sistemului antigrindina si stimularea productiei vegetale se afla printre prioritatile anuntate de ministrul avizat pentru preluarea portofoliului Agriculturii, Petre Daea.

madrfdsAcordarea la timp a subventiilor pentru agricultori, extinderea sistemului de irigatii si reabilitarea a doua milioane de hectare din infrastructura principala de irigatii, dezvoltarea sistemului antigrindina si stimularea productiei vegetale se afla printre prioritatile anuntate de ministrul avizat pentru preluarea portofoliului Agriculturii, Petre Daea.


Programul de guvernare pe agricultura este un program cu obiective, cu termene de executie, de punere in functiune, dar si cu surse de finantare. (...). Prima masura stabilita este sa acordam la timp subventiile pentru agricultori si va spun acest lucru ca om care are simtul realitatii.(...) Agricultura ?arii Romanesti nu are nevoie de formalism, ea trebuie sa se desfasoare intr-un ritm pe care il cunoasteti, iar natura ne juguleaza orice intarziere si ne taxeaza pe masura ce aceste intarzieri le mentinem. Acordarea la timp a subventiilor este extrem de necesara si de aceea luam toate masurile, tehnic si organizatoric ca acest lucru sa se intample la timp, a declarat Petre Daea, ministrul propus al Agriculturii, in cadrul audierilor in comisiile de specialitate din Parlament.

De asemenea, Daea a precizat ca, prin programul de guvernare, Romania si-a propus sa reabiliteze aproximativ doua milioane de hectare, acesta fiind un program bine stabilit cu etape de derulare.

Schimbarile climatice, planeta, locul unde se face hrana pentru oameni, astazi si maine si poimaine, au conditii diferite care trebuie tinute sub control in masura cunoasterii si a posibilitatilor tehnice de a interveni. Romania din nefericire de-a lungul vremii prin sistemul de irigatii nu a putut sa aduca apa necesara la nivelul plantelor in asa fel incat perioadele critice plantele sa nu sufere, iar productia sa fie pe masura interesului si a efortului fiecarui fermier. De aceea ne-am propus prin programul de guvernare sa reabilitam 2 milioane de hectare din sistemul de irigatii. Este un program bine stabilit cu etape de derulare, a spus Daea.

Potrivit programului, refacerea sistemului de irigatii se va face in trei etape, in prima etapa (2017-2020) urmand sa se reabiliteze un numar de 86 de amenajari, deservind 1,3 milioane hectare, in a doua etapa 2018-2020 un numar de 37 de amenajari (490.000 ha), iar intr-a treia 2019-2020, un numar de 9 amenajari cu 190.000 hectare.

De asemenea, obiectivele ministrului propus mai vizeaza dezvoltarea sistemului antigrindina si de crestere a precipitatiilor, stimularea productiei vegetale, zootehnice si a acvaculturii prin infiintarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garantii de la stat, initierea unui program de sustinere pentru produse deficitare precum tomate si carnea de porc, cresterea absorbtiei fondurilor europene, sprijin pentru angajarea tinerilor in agricultura si industrie alimentara etc.

Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii a fost avizat in Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor si de Comisia pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala din Senatul Romaniei.



Poti fi interesat si de