Ciobanii ameninta cu proteste mai ample decat cele de anul trecut

Ciobanii ameninta cu proteste mai ample decat cele de anul trecut


Legea Vanatorii i-ar putea scoate, din nou, in strada pe ciobani, se arata intr-un comunicat de presa emis de Federatia Oierilor de Munte. Potrivit acestui document, fermierii cer modificarea Legii Vanatorii, pentru a putea fi despagubiti cat mai rapid in urma pagubelor produse de animalele salbatice.

ciobani protesteLegea Vanatorii i-ar putea scoate, din nou, in strada pe ciobani, se arata intr-un comunicat de presa emis de Federatia Oierilor de Munte. Potrivit acestui document, fermierii cer modificarea Legii Vanatorii, pentru a putea fi despagubiti cat mai rapid in urma pagubelor produse de animalele salbatice.
In ultimele zile am primit zeci de apeluri de la membri ai federatiei noastre din judetele Harghita, Caras-Severin, Mures, Salaj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Valcea, Brasov etc., prin care suntem anuntati de situatia disperata in care se afla fermierii din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreti, ale lupilor si ursilor, atacuri care nu numai ca omoara animalele domestice, dar pun intr-un real pericol zeci de vieti omenesti. Doar din randul membrilor nostri, am fost informati de 29 de atacuri ale ursilor care s-au soldat cu 6 internari in spital si un decedat, din randul ciobanilor. De asemenea, in judetul Brasov au fost semnalate atacuri ale lupilor, numai in zona Sacele rapind 300 de oi in ultimele 7 zile, se mentioneaza intr-un comunicat al federatiei.

Crescatorii de animale atrag atentia ca legislatia existenta este greoaie, sunt sute de cereri de despagubire care se depun la primarii si raman fara o rezolvare, iar cele care se solutioneaza primesc sume de bani mult diminuate dupa luni de zile sau chiar ani.

Constatam cu durere ca actiunea de protest a ciobanilor din 15 decembrie 2015 a fost in zadar si se impune reluarea protestului, deoarece pana in acest moment nu s-au operat modificari in legea nr. 407/2006 privind Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic cu modificarile si completarile ulterioare care sa corecteze legislatia, precizeaza liderul federatiei, Eugen Gontea, in comunicat.

In acest context, FOMR solicita Guvernului aprobarea unei Ordonante pentru modificarea in regim de urgenta a legislatiei in vederea simplificarii procedurii de despagubire asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi, pasunilor, efectivelor de animale domestice si plata de catre gestionarii fondului de vanatoare pe raza caruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalitati impuse de APIA si acordarii acestora in timp util; inventarierea animalelor pe fiecare fond de vanatoare, habitat, dispunerea masurilor de eliminare in regim de urgenta a animalelor gasite in exces si asigurarea hranei animalelor ramase in habitat; recunoasterea mistretilor ca distrugatori; respectarea regimului proprietatii stabilit in Constitutia Romaniei; delimitarea fondului cinegetic doar in extravilan si utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notariat al proprietarului/utilizatorului terenului; introducerea in legislatie a unor prevederi prin care daca se constata infirmitati cauzate de atacuri sa se acorde pensie de intretinere, iar in cazul mortalitatilor, pensii de urmas de catre administratorii fondurilor de vanatoare din zona respectiva.

In caz contrar ne vedem fortati sa dam curs numeroaselor solicitari venite din randul crescatorilor de animale si sa venim la Bucuresti in septembrie, intr-un numar mult mai mare decat in decembrie 2015, precizeaza reprezentantii federatiei.

Conform unui studiu privind diminuarea impactului dintre om si urs, datorita conditiilor prielnice si schimbarilor climatice din timpul iernii, Romania se confrunta cu o incarcatura excesiva pe habitate, ajungand ca in Platoul Bucegi sa existe cu 317% mai multi ursi decat prevede legislatia europeana.

Potrivit sursei citate, principala problema pleaca de la faptul ca administratorii fondurilor de vanatoare nu hranesc animalele, iar cand o fac, utilizeaza carne si dulciuri expirate cu continut ridicat de proteina in cazul ursilor, desi este interzis, stimulandu-le premisele de a ataca animalele domestice, populatia si creste capacitatea de a se inmulti usor si repede.SaveSave



Poti fi interesat si de