Reducerea TVA va mari puterea de cumparare cu pana la 15%

Reducerea TVA va mari puterea de cumparare cu pana la 15%


Reducerea TVA la alimente va mari puterea de cumparare a fiecarui roman cu procente cuprinse intre 4 si 15%, a declarat pentru AGERPRES, consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.

alimentebReducerea TVA la alimente va mari puterea de cumparare a fiecarui roman cu procente cuprinse intre 4 si 15%, a declarat pentru AGERPRES, consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.
"Ne permitem sa reducem TVA la 9% mai repede decat era preconizat, ca urmare a cresterii economice, reducerii risipei in cheltuielile publice si incasarii mai multor venituri la buget din imbunatatirea colectarii si reducerii evaziunii. Vom continua cu reducerea TVA general la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, respectand astfel toate angajamentele luate in Programul de Guvernare", a spus Socol.

Acesta considera ca reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele si masura privind reducerea pretului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct si indirect asupra a 50% din cosul de consum al unei familii obisnuite.

"Masura decisa azi are un impact major mai ales in cazul gospodariilor cu venituri reduse, a caror pondere a alimentelor in cosul de consum este mai ridicata. Reducerea preturilor cu 15% la aceasta categorie de produse precum si scaderea pretului medicamentelor vor conduce la o putere de cumparare mai mare cu 5,3% pentru o persoana cu pensia medie si de 8,3% pentru un pensionar cu pensia minima.

In cazul unui salariat cu castigul mediu net lunar plusul de putere de cumparare va fi de 4,5%. Cea mai mare crestere a puterii de cumparare de 14% se va realiza in cazul unei persoane cu salariul minim, tinand cont si ca de la 1 iulie acesta va creste cu 75 RON, explica consilierul primului ministru.

Mai mult, precizeaza ca masura decisa marti va conduce si la reducerea evaziunii fiscale "stiindu-se ca evaziunea la carne este estimata la 30-40% din piata, iar la legume fructe la 50-60% din piata".

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, scaderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica, incepand de la 1 iunie anul acesta.

"In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Nationala, cu FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia, si astazi vom aproba ordonanta de urgenta prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de baza, absolut toate produsele agro-alimentare din Romania vor avea o cota de TVA de 9%. Si toate bauturile nealcoolice", a spus Ponta, la inceputul sedintei de guvern.



Poti fi interesat si de