Preturi tot mai mici la carnea de porc la poarta fermei

Preturi tot mai mici la carnea de porc la poarta fermei


Importurile mari de carne de porc, pe fondul embargoului impus de Rusia, precum si cererea redusa pe piata, atat la nivel intern, cat si international, au efecte dramatice asupra crescatorilor romani de porci, care se plang ca vand kilogramul de carne de porc in viu cu preturi mai mici chiar si cu pana la un leu fata de perioada similara de anul trecut.

carne porcImporturile mari de carne de porc, pe fondul embargoului impus de Rusia, precum si cererea redusa pe piata, atat la nivel intern, cat si international, au efecte dramatice asupra crescatorilor romani de porci, care se plang ca vand kilogramul de carne de porc in viu cu preturi mai mici chiar si cu pana la un leu fata de perioada similara de anul trecut.

In prezent, pretul unui kilogram de carne in viu variaza intre 4,3 si 4,6 lei, potrivit datelor din piata, in conditiile in care pentru a-si acoperi costurile de productie fermierii ar trebui sa primeasca cel putin 5 lei/kg.

Este dezastru in piata. Pretul la poarta fermei in viu variaza intre 4,3 si 4,5 lei pe kg, cu 0,5 lei mai putin decat in ianuarie 2014. Eu ma lupt sa obtin 4,6 lei/kg, in conditiile in care asigur si transportul, a declarat pentru revista INDUSTRIA CARNII.RO Ionel Chiriac, directorul firmei Agro Consulting Chiriac din judetul Arges.

Acesta spune ca pentru a-si acoperi costurile de productie, crescatorii ar trebui sa primeasca cel putin 5 lei/kg in cazul celor care isi asigura scroafele din maternitatea proprie, respectiv 5,5 lei/kg pentru cei care le cumpara.

In acelasi timp, Florin Popescu, sef de ferma la Avicola Costesti, spune ca fata de ianuarie 2014, preturile au ajuns sa fie chiar si cu pana la un leu mai mici la poarta fermei, maximul atins in aceasta perioada fiind de 4,6 lei/kg.

El sustine ca situatia dificila in care se afla crescatorii este determinata de importuri, dar si de cererea redusa de pe piata, ceea ce a avut ca efect constituirea de stocuri.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) si ale Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS), incepand din luna iulie 2014, pretul oferit de abatoare pentru porcii vii a tot scazut, ajungand in prima saptamana din octombrie 2014 la 5,4-5,5 lei / kg viu fata de 7,0-7,2 lei/kg viu n anul 2013.

Reprezentantii celor doua asociatii au cerut Executivului sa ia o serie de masuri de sustinere a sectorului, printre care se numara amnistia fiscala pe o perioada de sase luni si reducerea TVA la carne si produse din carne.



Poti fi interesat si de