13 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala

13 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala


Romania a atras aproape 13 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta o rata a absorbtiei de 80,7% din sumele alocate in perioada 2007 - 2013, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii, intr-un comunicat remis Agerpres.

miliarde-euro1Romania a atras aproape 13 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta o rata a absorbtiei de 80,7% din sumele alocate in perioada 2007 - 2013, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii, intr-un comunicat remis Agerpres.


In ceea ce priveste platile aferente perioadei 2007 - 2013 pentru fiecare dintre cele doua fonduri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit pana in prezent 6,85 de miliarde de euro din FEGA, reprezentand o absorbtie de 88% din alocarea de 7,79 miliarde de euro, iar pentru FEADR au fost efectuate plati de catre Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) in valoare de 6 miliarde de euro, ceea ce conduce la o absorbtie de 74% din alocarea de 8,12 miliarde de euro.

'Aceste sume care au intrat efectiv in agricultura si mediul rural romanesc nu acopera in totalitate necesarul de finantare pe care il avem, dar efectele acestui aport de capital se vad si cred ca performanta inregistrata de sectorul agricol in ultimii doi ani se datoreaza in mare parte si banilor europeni. La nivelul Ministerului Agriculturii am depus toate eforturile pentru ca acesti bani sa ajunga cat mai repede acolo unde este nevoie de ei. Suntem intr-un an in care absorbtia fondurilor europene pe care Ministerul le gestioneaza a cunoscut o crestere exponentiala. APIA a platit pana acum in 2014 peste 1,39 miliarde de euro, iar cealalta Agentie, AFIR peste 835 de milioane de euro. Vorbim de 2,2 miliarde de euro numai in 2014', a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

Acesta a adaugat ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura a terminat de platit fermierilor avansul la plata unica pe suprafata (SAPS).

'Este vorba despre 635 de milioane de euro care au intrat in conturile agricultorilor si care vor constitui in mod real un sprijin pentru finalizarea lucrarilor agricole de toamna. In fapt, exact pentru acest lucru am vrut sa oferim avansul de 69 de euro/ ha. Fermierii trebuie sa primeasca banii atunci cand au nevoie de ei', a precizat Daniel Constantin.
Platile efectuate de catre APIA in decursul anului 2014 nu se rezuma doar la subventia normala pe suprafata, peste 7,14 milioane de euro fiind platiti ca subventii separate pentru zahar. De asemenea, au fost sprijinite printr-o serie de scheme diferite sectoare ale agriculturii aflate in zonele defavorizate. Astfel, s-au acordat 3 milioane de euro pentru orez, 32,18 milioane pentru vacile de lapte sau 6,7 milioane de euro pentru laptele si carnea de ovine sau caprine. Ajutorul specific pentru produsele ecologice a insemnat peste 4 milioane de euro in decursul acestui an.

APIA implementeaza anumite masuri de piata si programe comunitare in Romania. Astfel, pentru ajutorul comunitar de furnizare a laptelui in scoli au fost platiti 9,6 milioane de euro, iar pentru programul de fructe in scoli peste 13,5 milioane de euro.

Alte programe derulate cu succes sunt Programul apicol, pentru care s-au facut plati de la inceputul anului in valoare de 6,68 milioane de euro sau Restructurarea/ Reconversia plantatiilor viticole si Investitii pentru restructurare/ reconversie viticola, programe ce au primit peste 35 de milioane de euro.

Platile pentru Grupurile de producatori au insumat 11,8 milioane de euro, iar cele pentru Organizatiile de producatori de legume /fructe peste 2 milioane de euro. De asemenea, pe parcursul anului au fost efectuate plati pentru programe de promovare a produselor agricole, inclusiv vinurile sau restituiri la export in cuantum de 7,58 milioane de euro.
In total, pe parcursul acestui an, pana in prezent, APIA a platit din FEGA 1,39 miliarde de euro.

In afara de toate aceste plati din fonduri europene, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura are in derulare o serie de Plati Nationale Directe Compensatorii, care provin strict de la Guvernul Romaniei.

In ceea ce priveste platile nationale directe complementare in sectorul vegetal, aferente Campaniei 2013, pentru care APIA a inceput efectuarea platii in luna ianuarie 2014, sumele platite pana la aceasta data sunt de 650 milioane de lei.

De asemenea, APIA a efectuat in luna ianuarie a acestui an plata integrala catre fermierii care au solicitat in anul 2013 Plata Nationala Directa Complementara in sectorul zootehnic, pentru speciile ovine si caprine - in valoare de 345 milioane de lei, iar in luna aprilie pentru specia bovine - in valoare de 582.3 milioane de lei.

Pentru ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare, in 2014 au fost alimentate conturile cu 1,8 milioane de lei, aferente cererilor depuse in semestrul II al anului 2013.

APIA a efectuat in acest an plata pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizata in agricultura, in baza HG nr. 763/ 2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, valoarea totala fiind 211 milioane lei.

Totodata, in perioada 29 - 31 octombrie 2014, s-a efectuat plata celei de-a doua transe a rentei viagere aferenta anului 2013, pentru toti beneficiarii care si-au vizat carnetele de rentier in perioada 1 mai - 31 iulie 2014. Suma totala platita a fost de 13,97 milioane de lei, pentru un numar de 14.502 beneficiari.

Sumele platite in total de APIA pe parcursul acestui an, pentru schemele de sprijin finantate exclusiv din bugetul national, inclusiv cofinantarea FEGA si FEADR, se ridica la 463 de milioane de euro.
In total, pe parcursul anului 2014 cele doua Agentii au efectuat plati cumulate, atat din Fonduri europene, cat si din Bugetul national, in valoare de 2,6 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de