Peste 90% din comentariile Comisiei Europene pe noul PNDR sunt de forma, nu de fond

Peste 90% din comentariile Comisiei Europene pe noul PNDR sunt de forma, nu de fond


Comentariile Comisiei Europene pe noul PNDR 2014 - 2020 au fost in mare parte de forma si nu de fond si sunt deja clarificate, iar saptamana viitoare vor incepe discutiile cu fiecare grup de lucru pentru a se stabili pozitia Romaniei in negocieri, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii George Turtoi.

pndr-turtoi1Comentariile Comisiei Europene pe noul PNDR 2014 - 2020 au fost in mare parte de forma si nu de fond si sunt deja clarificate, iar saptamana viitoare vor incepe discutiile cu fiecare grup de lucru pentru a se stabili pozitia Romaniei in negocieri, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii George Turtoi.


"Comentariile Comisiei Europene pe viitorul PNDR, care au aparut acum in presa, nu mai sunt de actualitate. Sunt cele vechi, care au fost clarificate in data de 22 octombrie. Peste 90% din aceste comentarii sunt de forma si nu de fond. Au fost solicitari de detaliere a unor aspecte. Discutiile cu Comisia au fost productive, iar comentariile sunt uzuale, sunt cele pe care le-au primit toate statele. Romania a primit chiar mai putine comentarii fata de alte state si nu sunt de genul ca o masura de finantare nu este buna, ca un criteriu nu este bun sau ca nu respectam regulamentele", a subliniat Turtoi.

Potrivit acestuia, primele comentarii venite de la CE pe marginea PNDR 2007 - 2013 au fost in numar de circa 850 si in mare parte de fond, insa acum, pe noul program, s-au redus la mai putin de jumatate si nu au avut implicatii majore.

"Daca facem o comparatie cu programarea trecuta, primele comentarii primite au fost in numar de peste 850, in mare parte de fond, iar acum am avut aproximativ 300, dar de forma, fara implicatii majore. Nu a trebuit sa redesenam nicio masura, nu a trebuit sa schimbam niciun criteriu, doar sa clarificam. Vor ramane in final 5 - 6 comentarii de negociat. Urmeaza discutii pe fiecare grup de lucru, pe categorii, ca sa stabilim pozitia Romaniei pe aspectele cu care vom intra in negociere cu Comisia Europeana", a adaugat secretarul de stat.

Turtoi spera ca noul program sa fie aprobat anul acesta pentru a putea da drumul masurilor incepand cu 2015, cu toate ca reprezentantii Comisiei au acuzat un deficit major de personal.

"Speram sa fie aprobat anul acesta programul, desi Comisia si-a exprimat pozitia ca are un deficit major de personal. Deocamdata, nu este niciun program aprobat si nu stiu daca vor aproba vreunul anul acesta, insa intentia exprimata este ca programul Romaniei va fi printre primele, pentru ca a fost considerat unul calitativ in comparatie cu cele ale altor state. Sunt state carora le-au fost returnate programele", a adaugat Turtoi.

Oficialul MADR si-a exprimat nemultumirea fata de ceea ce apare in presa in legatura cu PNDR 2014-2020, fiind totodata dezamagit de faptul ca sunt amestecate informatii si masuri si se fac calcule eronate, neconforme cu realitatea.

"Imi pare rau ca nu se intelege importanta acestor lucruri. Nu stiu daca ati vazut vreun stat care isi ridica poalele in cap cu negocierile lor pe programe. Sunt trimise la Comisie vreo 120 de programe. Ati vazut in vreo tara publicate comentariile? Nicaieri. Sunt toti corp compact, pentru ca la nivelul UE este o competitie intre state. Noi am lucrat serios pe acest program, zi si noapte, si chiar suntem mandri de el. Din pacate, in Romania nu se tine cont de nimic cand este vorba de macel politic", apreciaza reprezentantul MADR.

Pe comentariile aparute in presa prin care Bruxellesul ar acuza ca 97% din ferme sunt excluse 'in mod efectiv' de la posibilitatea de a accesa fonduri, oficialul roman afirma ca s-a facut o confuzie pentru ca s-a calculat in functie de datele APIA privind SAPS, respectiv pe dimensiunea fermei ca suprafata.

"Dimensiunea fermei in euro este diferita in functie de tipul de cultura. Daca facem calculele si am sti care este "standard output" (SO) pe fiecare ferma din Romania vom vedea ca este total eronat acel procent. Ferma de 8.000 de euro standard output, cat este dimensiunea minima stabilita, inseamna 8 vaci sau 15 hectare de cultura mare sau 0,2 hectare de solarii. Nu stiu cum au putut sa faca calculul acesta. Masura este cea legata de activele fizice si care presupune investitii de pana la doua milioane de euro, adica proiecte mari de investitii, nu cea de ferme de subzistenta. Fermele mici sunt incurajate sa vina toate in aceasta masura sub forma de cooperative si grupuri de producatori, pentru ca primesc finantare mai mare, au 20% in plus, dar primesc si punctaje maxime pentru asociere", a mai explicat George Turtoi.

In privinta banilor alocati pe masuri, reprezentantul MADR a afirmat ca punctual Comisia a comentat doar pe masura LEADER, unde a considerat ca ar fi alocati prea multi bani comparativ cu perioada actuala, adica 600 de milioane de euro fata de 380 de milioane de euro in prezent, insa, ulterior, au fost de acord pentru ca " trebuie sa ne satisfacem necesitatile, deoarece avem in Romania, pe orice segment, necesitati de doua ori mai multe decat banii alocati".

Noul PNDR 2014- 2020 are alocata o suma totala de 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite Romaniei, iar 1,3 miliarde de euro, contributia nationala.



Poti fi interesat si de