Legea pietei produselor agricole, functionala in acest an

Legea pietei produselor agricole, functionala in acest an


Ministerul Agriculturii va finaliza in 30 de zile normele metodologice de aplicare a Legii privind reglementarea pietei produselor agricole, urmand ca pana la finele anului legea sa devina functionala, a declarat pentru AGERPRES vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

pieteMinisterul Agriculturii va finaliza in 30 de zile normele metodologice de aplicare a Legii privind reglementarea pietei produselor agricole, urmand ca pana la finele anului legea sa devina functionala, a declarat pentru AGERPRES vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Proiectul de Lege pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, adoptat de Parlament, urmeaza sa fie promulgat de presedintele Romaniei, iar noi lucram la minister pentru elaborarea normelor metodologice.

Desi avem un termen de 180 de zile, estimez ca vom finaliza aceste norme in cel mult 30 de zile, astfel incat legea sa devina functionala pana la finele anului, iar producatorii romani vor putea sa-si poata comercializa in mod direct produsele in pietele agroalimentare", a adaugat vicepremierul Daniel Constantin.

Proiectul de lege adoptat de catre Camera Deputatilor schimba in totalitate sistemul prin care producatorii agricoli persoane fizice valorifica produsele proprii in pietele agroalimentare, actualele certificate de producator fiind inlocuite prin atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor.

"Atestatul de producator reprezinta documentul care confirma calitatea de producator agricol a persoanei fizice care desfasoara o activitate economica in sectorul agricol, iar carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezinta documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/ sotia, rude/ afini de gradul I, dupa caz, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul, a produselor agricole obtinute in ferma / gospodaria proprie", se arata intr-un comunicat al MADR.

Ambele documente se emit de Primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-si valorifice produsele obtinute in ferma/gospodaria proprie. De asemenea, atestatul de producator se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultura, constituite conform legii si organizate la nivel judetean /regional/ national, care se inregistreaza in acest scop la primarii.

Costurile generate de tiparirea carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol se suporta din bugetele locale ale judetelor sau, dupa caz, din bugetul local al municipiului Bucuresti.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se elibereaza la cererea solicitantului, de catre primarul pe a carei raza de competenta se afla terenul/ ferma/ gospodaria in care se obtin produsele estimate a fi destinate comercializarii, in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, dupa verificarea existentei atestatului de producator si verificarea faptica in teren a existentei produsului/ produselor supuse comercializarii.



Poti fi interesat si de