ANSVSA: Evolutia focarelor de Bluetongue in Romania

ANSVSA: Evolutia focarelor de Bluetongue in Romania


In luna august 2014, a fost diagnosticat primul caz de Boala limbii albastre(Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau.

ansvsa-blue11In luna august 2014, a fost diagnosticat primul caz de Boala limbii albastre(Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau.


Aceasta boala este produsa de un virus care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale.

Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav.

Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.

In data de 29 septembrie 2014, la nivel judetelor, situatia se prezenta astfel: boala evolueaza in 158 de comune, efectivul de animale receptive- 6.309.795, numar animale afectate de boala- 935, mortalitati- 212.

Procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 23 judete, este de 0, 01%.

Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate.

Avand in vedere evolutia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul Romaniei si restrictiile asupra miscarii impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, in cadrul planului de masuri pentru bluetongue, inchiderea tuturor targurilor de animale de pe teritoriul tarii, pana in data de 5 octombrie 2014.

Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA si reprezentanti ai Ministerul Afacerilor Interne efectueaza controale la nivel national pentru a se asigura respectarea acestor masuri, se arata in comunicatul ANSVSA.



Poti fi interesat si de