Constantin: Sectorul de carne este primul care trebuie ajutat

Constantin: Sectorul de carne este primul care trebuie ajutat


Sectorul productiei de carne este primul care trebuie ajutat in cazul in care vorbim despre reducerea Taxei pe Valoare Adaugata /TVA/ si la alte categorii de produse, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de specialitate.

ctin-tva11Sectorul productiei de carne este primul care trebuie ajutat in cazul in care vorbim despre reducerea Taxei pe Valoare Adaugata /TVA/ si la alte categorii de produse, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de specialitate.


"Primul ministru a dispus sa facem o analiza la Ministerul Agriculturii, dar mai ales la Ministerul de Finante, vizavi de sectorul de carne, legume-fructe, lapte si produse lactate. Sigur ca s-a vorbit si de produsele ecologice si de alte categorii ceva mai mici, dar eu cred ca, daca vrem sa ajutam anumite sectoare, primul care trebuie ajutat ar fi sectorul de carne. Acest lucru depinde de noul guvern, de discutiile care vor avea loc cu Fondul Monetar International. Cred ca bugetul pe 2015 va fi facut in a doua parte a lunii noiembrie, atunci cand, probabil, vom cunoaste noul Cabinet. Ar fi incorect ca actualul Cabinet sa faca un buget pentru viitorul Executiv', a explicat Constantin.

In ceea ce priveste reducerea TVA la paine si produsele de panificatie, ministrul Agriculturii a subliniat faptul ca rezultatele sunt mai bune decat se asteptau autoritatile, dar "nu foarte bune'.
"Am avut emotii foarte mari fata de reducerea TVA la paine, pentru ca era un proiect-pilot si, daca lucrurile nu mergeau bine, condamnam si alte sectoare de activitate. Nu mai vorbesc despre rezultate, le cunoasteti foarte bine. Nu sunt rezultate foarte bune, dar mai bune decat ceea ce asteptam si asta ne ofera perspectiva sa ne gandim si la alte sectoare', a spus Daniel Constantin.

Datele statistice disponibile in acest moment arata ca reducerea TVA la faina si paine a avut un impact pozitiv asupra reducerii economiei ascunse, reflectata in cresterea productiei oficiale, imbunatatirea profitabilitatii, marirea numarului de angajati si a numarului de societati active, potrivit studiului Ministerului Finantelor Publice /MFP/ - 'Evaluare ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la faina, paine si specialitati de panificatie', publicat la jumatatea lunii septembrie.

Conform estimarilor MFP si Comisiei Nationale de Prognoza /CNP/, in perioada septembrie 2013 - iunie 2014, evaziunea fiscala la paine a inregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei.

Analiza cantitatilor produse si livrate de faina, paine si produse de patiserie releva urmatoarele tendinte manifestate dupa reducerea TVA - cresterea semnificativa a cantitatilor de faina si paine livrate in mod oficial si declarate de agentii economici, reducerea TVA pe intregul lant de valorificare a materiei prime a stimulat si productia de produse de patiserie, chiar daca cota de TVA pentru acestea nu s-a redus, livrarile care s-au majorat au fost indeosebi cele pentru piata interna, ceea ce sustine impactul semnificativ pe care masura l-a avut asupra economiei ascunse, se mai spune in studiul MFP.

Productia de faina si paine a crescut inca din luna septembrie 2013, comparativ cu septembrie 2012, respectiv cu aproape 10.000 de tone in cazul painii si cu 20.000 de tone la faina. In termeni relativi, in septembrie 2013 si iunie 2014 s-au inregistrat cele mai ridicate sporuri - 20,2% la paine si 27,1% la faina de grau si secara, respectiv 22,6% la paine si 25,1% la faina de grau si secara.

In domeniul fabricarii produselor de morarit, s-a realizat in ultimii trei ani o cifra de afaceri anuala de circa 3,1 miliarde lei de catre aproximativ 1.100 societati, iar in domeniul fabricarii painii, prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie - 4,3 - 4,5 miliarde lei, de catre cele aproape 5.000 societati comerciale.

Pe ansamblul celor doua activitati economice, in anul 2013, s-a realizat o cifra de afaceri de 7,60 miliarde lei, fata de 7,28 miliarde lei in anul 2012, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de