Proiectele romano-chineze avanseaza constant in agricultura

Proiectele romano-chineze avanseaza constant in agricultura


Viitoarea vizita in Romania a vicepremierului Zhang Gaoli va ridica parteneriatul prietenesc si cuprinzator dintre cele doua tari la un nivel mai inalt, a declarat intr-un interviu acordat Xinhua ambasadoarea Chinei la Bucuresti, Huo Yuzhen.

proiecte1Viitoarea vizita in Romania a vicepremierului Zhang Gaoli va ridica parteneriatul prietenesc si cuprinzator dintre cele doua tari la un nivel mai inalt, a declarat intr-un interviu acordat Xinhua ambasadoarea Chinei la Bucuresti, Huo Yuzhen.


Vizita, un alt important contact de inalt nivel dupa deplasarea premierului chinez Li Keqiang de anul trecut, va aprofunda si mai mult increderea politica, va spori cooperarea pragmatica si va consolida prietenia traditionala dintre cele doua tari, a mai spus Huo Yuzhen in interviul publicat joi.

'Anul acesta are loc cea de a 65-a aniversare a stabilirii relatiilor diplomatice China-Romania, precum si cea de a zecea aniversare de la stabilirea unui parteneriat prietenesc si cuprinzator', a spus ea.

'Pentru multa vreme, cele doua tari si-au intarit continuu increderea politica reciproca si si-au aprofundat cooperarea in zone precum economia, cultura, educatia, stiinta si tehnologia', a adaugat diplomata chineza.

Ambasadoarea a spus ca cele doua tari au impartasit o profunda prietenie de cand Romania a deschis un nou capitol pentru cooperare in urma cu 65 de ani, cand a fost printre primele state care au recunoscut si au stabilit legaturi diplomatice cu noua China.

Cele doua popoare au stat alaturi in momentul crucial cand China si-a reluat locul legitim in ONU si in fata unor dezastre naturale majore, a afirmat Huo Yuzhen.

Prietenia lor va ramane pentru totdeauna intiparita in memoria celor doua popoare, a spus ambasadoarea, adaugand ca relatiile China-Romania sunt cu adevarat ilustrate de proverbul 'prietenul la nevoie se cunoaste'.

Huo Yuzhen a mai spus ca cele doua tari au cunoscut o dezvoltare accelerata in relatiile bilaterale de la inceputul noului secol, cu contacte stranse la nivel inalt, care nu numai ca au intarit increderea politica reciproca, ci si au stimulat efectiv dezvoltarea cooperarii.

In ceea ce priveste relatiile comerciale si economice, ea a afirmat ca R.P.Chineza este cel mai mare partener comercial al Romaniei in Asia, notand ca nivelul de cooperare dintre cele doua tari a inregistrat un varf in perioada premergatoare vizitei la Bucuresti a premierului Li Keqiang.

Vizita a valorificat si mai mult potentialul cooperarii si schimburilor in domenii variate si la diferite niveluri, a spus ambasadoarea Chinei, comertul bilateral si relatiile economice prezentand o imagine de dezvoltare rapida si in profunzime.

Schimburile comerciale au depasit 4 miliarde de dolari in 2013 si au crescut cu aproape 30% in prima jumatate a anului 2014, a precizat ambasadoarea.

China si Romania au o puternica dorinta de cooperare si proiectele lor comune avanseaza constant in domenii precum infrastructura, energia si agricultura, a mai apreciat ea.

Ca stat vital in regiunea Europei Centrale si de Est, Romania a atasat o mare importanta si si-a asumat un rol activ in cooperarea acesteia cu China, sustine Huo Yuzhen. Cooperarea dintre China si regiune a progresat constant in comert, finante, inovarea stiintifica si tehnologica si contactele locale.

In octombrie va avea loc in Romania cea de-a noua editie a forumului de cooperare comerciala in domeniul agriculturii, ceea ce va face ca tara noastra sa fie prima din regiune care va gazdui un astfel de eveniment, a spus Huo, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de