Romania a cerut Comisiei Europene solutii globale pentru o piata unica

Romania a cerut Comisiei Europene solutii globale pentru o piata unica


Romania a cerut Comisiei Europene solutii globale pentru o piata unica si nu solutii care sa fie mutate in curtea statului membru, a declarat, vineri, pentru Agerpres, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa reuniunea ministrilor Agriculturii de la Bruxelles pe tema embargoului impus de Federatia Rusa.

ctinn1Romania a cerut Comisiei Europene solutii globale pentru o piata unica si nu solutii care sa fie mutate in curtea statului membru, a declarat, vineri, pentru Agerpres, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa reuniunea ministrilor Agriculturii de la Bruxelles pe tema embargoului impus de Federatia Rusa.


"Romania poate sa sufere indirect de pe urma acestei crize. Incurajam, dincolo de cresterea sumelor, sa se gaseasca solutii globale pentru ca solutia propusa de Comisie, respectiv ca fiecare stat membru sa vina cu ajutoare de stat, nu este una care sa ne satisfaca. Nu putem vorbi de piata unica, iar pe urma sa ni se spuna: gasiti voi bani ca sa va rezolvati piata interna. Trebuie sa gasim solutii la nivel global pentru a nu risca solutii extreme pe piata unica ale unor state membre, precum ar fi blocarea comertului intracomunitar. Stocarea privata poate fi o solutie in tarile cu productie excedentara", a spus Constantin.

Acesta a subliniat ca statele membre au fost nemultumite de faptul ca nu s-au gasit masuri suplimentare, dar si fata de suma prea mica alocata, in comparatie cu costurile de productie si cu pierderile care ar putea fi inregistrate.

"Romania nu era un exportator pe piata ruseasca, dar incepe sa simta presiunea pe pret pentru ca anumite produse ar putea ajunge pe piata romaneasca. Suma totala alocata la nivel european, de 125 de milioane de euro, este foarte mica pe ansamblu, iar pe kilogram nu acopera costurile de productie. Discutiile s-au axat doar pe cele trei masuri, respectiv de retragere si distributie gratuita, de recoltare in verde sau de nerecoltare. Sigur ca nu ar trebui sa facem diferenta intre cele trei masuri pentru ca sunt aceleasi costuri de productie. Vor urma in fiecare saptamana discutii tehnice si sper ca, pana la Consiliul de la sfarsitul lunii, sa se gaseasca solutii pentru stocarea privata", a mentionat seful MADR.

Cele mai afectate tari de embargoul rusesc, Lituania si Polonia, vor trebui sa gasesca solutii astfel incat produsele excedentare sa fie stocate si sa fie vandute cand piata lor permite sau cand se deschid alte piete ca sa nu ajunga in Romania, a adaugat ministrul Agriculturii.

Potrivit reprezentantului Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana, Achim Irimescu, Romania a mai solicitat in cadrul reuniunii ca pe lista de legume si fructe sa fie adaugata si ceapa, unde Romania are 20.000 de tone pe stoc, dar si sa nu se mai faca diferente intre producatorii individuali si organizatiile de producatori.

"Se face o discrepanta intre producatorii individuali si organizatiile de producatori, fiind avantajate statele din vest care sunt organizate foarte bine. In Belgia, de exemplu, 70% din productia de legume merge prin organizatii de producatori, iar in Romania nici 3%. Polonia sta mai bine cu 20%, dar nu suficient si atunci banii se duceau cu preponderenta prin organizatiile de producatori. Ei primesc 75%, in cazul in care retrag produsele, dar nu le distribuie gratuit, iar producatorii individuali 50%. S-a ridicat problema ca masurile sa se aplice uniform, fara sa se tina cont de regiuni, avand in vedere ca este o criza europeana", a declarat pentru Agerpres Achim Irimescu.

Ministrii europeni ai agriculturii s-au intalnit vineri la Bruxelles pentru a lua o decizie privind masurile menite sa vina in sprijinul fermierilor afectati de embargoul impus de Federatia Rusa produselor agroalimentare din statele Uniunii Europene.

UE a luat pana in prezent masuri de urgenta pentru stabilizarea pietei si pentru a evita o intrare in picaj a preturilor, dar, acum, ar putea face inca un pas si sa adopte, daca va fi necesar, compensatii specifice destinate anumitor sectoare si categorii de fermieri, potrivit EFE.

Toate masurile anuntate pana acum de CE vor fi aplicate de statele membre care, ulterior, vor 'trimite factura' la Bruxelles, care, in principiu, ar putea utiliza bugetul pentru 2015 pentru a le acoperi, fara a fi nevoie sa se recurga la fondul de urgenta al Politicii Agricole Comune (PAC), rezervat pentru a raspunde situatiilor de criza de pe piata.

Daca se epuizeaza toate resursele bugetare si se constata ca exista o criza pe piata, masurile ar putea fi finantate cu cele 423 milioane euro fonduri de urgenta din PAC prevazute pentru acest an si cu cele 433 milioane pentru anul viitor.

Rusia a interzis, pe 6 august, importurile de fructe si legume, produse lactate, peste si carne provenite din Statele Unite, Canada, Norvegia, Australia si UE.



Poti fi interesat si de