Proiecte comune Romania-China, in agricultura si energie

Proiecte comune Romania-China, in agricultura si energie


Relatiile politice exceptionale intre China si Romania, cei 65 de ani de relatii diplomatice si politice, ne dau voie sa gandim proiecte economice importante, in special in domeniul agriculturii, energiei si infrastructurii, a declarat premierul Victor Ponta, la reuniunea economica unde au participat reprezentantii principalelor companii si banci chineze care deruleaza afaceri sau doresc sa investeasca in Romania.

ponta1Relatiile politice exceptionale intre China si Romania, cei 65 de ani de relatii diplomatice si politice, ne dau voie sa gandim proiecte economice importante, in special in domeniul agriculturii, energiei si infrastructurii, a declarat premierul Victor Ponta, la reuniunea economica unde au participat reprezentantii principalelor companii si banci chineze care deruleaza afaceri sau doresc sa investeasca in Romania.


"Ma aflu in China pentru al doilea an consecutiv. De data aceasta, insotit de o parte dintre ministrii membrii ai Guvernului Romaniei, deoarece dincolo de relatia politica exceptionala intre Republica Populara Chineza si Romania am dorit si dorim cu sprijinul dumneavoastra sa dezvoltam relatia economica dintre cele doua tari. Romania este a saptea tara ca populatie din cele 28 care fac parte din UE, dar are si o pozitie strategica fiind la granita de est a Uniunii Europene, avand cel mai mare port la Marea Neagra, portul Constanta, un port prin care o parte importanta a relatiei comerciale cu China se poate desfasura. Asa cum precizam la intalnirea de la Bucuresti cu primul-ministru Li Keqiang, Romania isi doreste sa fie cea mai importanta poarta de intrare in Uniunea Europeana a schimburilor comerciale intre Europa si China", a declarat premierul roman.

Ponta a precizat ca din punct de vedere economic 2013 a fost anul in care Romania a avut cea mai mare crestere economica dintre celelalte tari ale Uniunii Europene.
"Stiu ca o crestere de 3,5% nu este impresionanta pentru China care in fiecare an isi propune cel putin dublu, dar important este ca aceasta crestere s-a bazat si pe dezvoltarea relatiilor dintre Romania si China", a spus el.

Premierul roman a subliniat ca principalele directii strategice de dezvoltare economica si domeniile in care pot exista proiecte comune cu companiile chineze sunt agricultura, energia si transporturile.

"In primul rand, Romania are un potential agricol extrem de important. Anul trecut am demarat impreuna cu guvernul Chinei toate acordurile necesare pentru deschiderea pietei chineze pentru produsele agricole romanesti si posibilitatea importului de carne de porc, de bovine vii si un accent special am pus pe dezvoltarea agriculturii organice, a agriculturii bio in care Romania are deja un brand recunoscut in plan international. Ne dorim dezvoltarea acestei relatii pe linia produselor agricole si consideram strategic atragerea unor investitii in partea de productie si procesare in Romania in asa fel incat Romania sa fie unul din furnizorii de produse agricole de cea mai buna calitate pentru piata chineza", a declarat Victor Ponta.

El a adaugat ca Romania si-a stabilit ca directii strategice de dezvoltare interna energia si infrastructura, iar companiile chineze pot fi parteneri importanti pentru Romania.

"In primul rand energia. Cea mai mare provocare, cel mai important obiectiv pentru Romania si pentru Europa si cred ca si pentru China in egala masura este asigurarea independentei energetice, a capacitatii de a avea energie suficienta si la preturi competitive. Romania este tara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice. Energie nucleara si dorim sa dezvoltam aceste capacitati prin colaborarea cu companii din China, energie hidro care asigura un sfert din productia nationala. Energie pe carbune, energie termo, unde este nevoie de investitii, avem resurse importante, dar este nevoie de investitii in retehnologizare si protectie a mediului si energie regenerabila acolo unde companii din China sunt deja prezente in domeniul energiei eoliene. Exista discutii avansate intre Ministerul Economiei din Romania si companii din China. De altfel, domnul ministru Nita m-a anuntat ca in cursul acestei vizite vom semna chiar un contract important pentru retehnologizarea in domeniul energiei produsa pe carbune. Si vreau sa afirm sprijinul Guvernului Romaniei si al Guvernului Chinei pentru colaborarea intre companiile din China si cele din Romania in toate aceste patru domenii ale energiei", a spus Ponta.

La forumul economic au participat, alaturi de premierul roman, vicepremierii Liviu Dragnea si Daniel Constantin, precum si ministrii Ioan Rus si Constantin Nita.

Din partea chineza s-au aflat la reuniune reprezentanti ai mai multor companii si banci chineze care deruleaza afaceri sau doresc sa investeasca in Romania: China Sinohydro Group, China Gezhouba Group, China Huadian Group, China Communications Construction Corporation, China Railway Corporation, China Civil Engineering Construction Corporation, China State Engineering Construction Corporation, China National Electric Engineering Corporation, China Junlun Pteroleum Co Ltd., China State, Grid Corporation, China Overseas Oil Engineering Company, China Coal Techonology Engineering Group Corp, Beijing MingChangSenMu Medical Instruments Co/Wonder Investment Management (Shenzhen) Co. Ltd., Foreign Trade Economic Cooperation Center, Chengfa Investment Group Co.Ltd. Qingdao, Shunaghui Group (Smithfield), Cattle Ferma de Bovine SRL, Shanxi Chunlei Animal Husbandry Co.Ltd., Shanxi Jungyang Energy Group, China Chamber of Commerce for Import an Export of Machinery & Electronic Products, China Investment Promotion Agency, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Development Bank, China International Contractors Association, China ISPUR Group.

In partea a doua a zilei de luni, prim-ministrul roman va avea convorbiri oficiale cu premierul chinez Li Keqiang. In acest context vor fi semnate si o serie de documente bilaterale privind cooperarea financiara, precum si dezvoltarea unor proiecte comune pe zonele de energie si constructii civile, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de