Dragnea: Intre Romania si China exista un real potential de colaborare

Dragnea: Intre Romania si China exista un real potential de colaborare


Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, a declarat luni, la intalnirea cu reprezentantii principalelor companii si banci chineze care deruleaza afaceri sau doresc sa investeasca in Romania, ca perioada de tatonare a dezvoltarii relatiilor economice si comerciale incepe sa se finalizeze cu proiecte concrete in beneficiul ambelor state si ca exista un real potential de colaborare intre partea romana si cea chineza in domenii precum energie, agricultura, transporturi si exportul catre China a produselor de origine animala.

dragnea1Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, a declarat luni, la intalnirea cu reprezentantii principalelor companii si banci chineze care deruleaza afaceri sau doresc sa investeasca in Romania, ca perioada de tatonare a dezvoltarii relatiilor economice si comerciale incepe sa se finalizeze cu proiecte concrete in beneficiul ambelor state si ca exista un real potential de colaborare intre partea romana si cea chineza in domenii precum energie, agricultura, transporturi si exportul catre China a produselor de origine animala.


"In ultimul an, dupa ce am fost desemnat prin decizia primului-ministru ca si coordonator al proiectelor dintre Romania si China, am acordat mult timp dezvoltarii relatiilor economice si comerciale, precum si relatiilor de investitii dintre cele doua tari. Am convingere ca aceasta perioada de tatonare, perioada de inceput incepe sa se finalizeze in proiecte si investitii concrete in beneficiul ambelor parti. In aceasta perioada noi am acumulat suficiente cunostiinte concrete despre asteptarile dumneavoastra si in acelasi timp reprezentantii companiilor chineze au avut ocazia sa se familiarizeze cu conditiile legislative atat din Romania, cat si din Uniunea Europeana. Imi doresc ca in perioada imediat urmatoare relatiile politice si diplomatice excelente sa se materializeze in proiecte de investitii concrete. Avem un potential real de colaborare pentru realizarea unor investitii in domeniile pe care primul-ministru vi le-a prezentat: energie, agricultura, transporturi, cresterea exportului din Romania a produselor de origine animala si nu numai", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

El a adaugat ca pe langa resursele bogate pe care le are Romania, in tara noastra exista si forta de munca bine calificata.

"Faptul ca o companie chineza a castigat recent licitatia pentru un proiect in domeniul energiei, un proiect mare, arata ca sunteti parteneri seriosi si parteneri de incredere (...) Asa cum v-a prezentat premierul Victor Ponta, avem determinarea sa sprijinim investitiile in domeniul energiei pentru a face din Romania un actor important in piata de energie la nivel regional. Cresterea gradului de interconectare cu tarile vecine a retelei electrice cu Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria si cu posibilitati de extindere spre Turcia reprezinta o prioritate pentru Romania. Pe de alta parte, cuplarea pietei din Romania, cu Ungaria, Cehia si Slovacia prevazuta pentru noiembrie anul acesta creeaza premisele intensificarii exportului de energie electrica. Putem sa intelegem ca nu va este usor cu legislatia europeana, nici noua nu ne-a fost usor, dar cred ca, cu rabdare, cu tenacitate, perseverenta si vointa, vom reusi sa punem in practica proiecte, importante, proiecte ambitioase ", a declarat Dragnea.

Vicepremierul roman a afirmat ca investitorii chinezi vor gasi in Romania un sprijin institutional pentru a facilita intelegerea unei piete europene care are reguli diferite.

El a adaugat ca autoritatile romane acorda o importanta la fel de mare si dezvoltarii relatiilor de colaborare cu institutiile financiare chineze.

"Ne bucuram ca exista interes ca banci importante din China sa participe la finantarea marilor proiecte de investitii din Romania. De asemenea, la nivelul institutiilor centrale au fost demarate discutii pentru imbunatatirea sistemului de taxare si speram ca in viitorul apropiat sa fie renegociata Conventia pentru evitarea dublei impuneri. Este un Acord semnat acum 22 de ani si credem ca poate fi imbunatatit in beneficiul ambelor parti", a declarat vicepremierul roman, potrivit Agerpres.

Liviu Dragnea a adaugat ca guvernantii de la Bucuresti incurajeaza si parteneriatele private cu companii romanesti, in special in domeniul agricol si al cresterii animalelor.

"Nu in ultimul rand, imi exprim aprecierea pentru eforturile depuse de autoritatile chineze pentru redeschiderea cursei directe Bucuresti-Beijing si am convingerea ca aceasta interconectare va micsora distanta dintre cele doua tari si, de ce nu, distanta dintre investitori si proiecte", a mai spus vicepremierul roman.

Viceprim-ministrul si ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, va semna in China Acordul intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Populare Chineze privind cooperarea in domeniul utilizarii pasnice a energiei nucleare, la finalul discutiilor pe care premierul roman Victor Ponta si prim-ministrul Li Keqiang le vor avea in cursul dupa-amiezii de luni in plenul celor doua delegatii.



Poti fi interesat si de