Prahova: Doua focare confirmate cu boala limbii albastre

Prahova: Doua focare confirmate cu boala limbii albastre


Doua focare de boala limbii albastre au fost confirmate la nivelul judetului Prahova, alte sapte suspiciuni fiind in analiza, autoritatile instituind o zona de protectie de o suta de kilometri in jurul focarului.

prahova-bluetongue1Doua focare de boala limbii albastre au fost confirmate la nivelul judetului Prahova, alte sapte suspiciuni fiind in analiza, autoritatile instituind o zona de protectie de o suta de kilometri in jurul focarului.


Seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasa, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca pana la acest moment au fost confirmate in judet doua focare de boala limbii albastre, respectiv unul la o stana din Carbunesti si un altul in localitatea Aricestii Zeletin.

Este vorba despre sase animale afectate, respectiv cinci ovine si o bovina, pana la aceasta ora nefiind inregistrat niciun deces in randul animalelor cauzat de aceasta boala.

De asemenea, in judet mai sunt sapte suspiciuni de boala limbii albastre, la Slanic, Varbilau, Posesti, Starchiojd, Batrani, Surani si Alunis.

'Boala nu se transmite de la animal la om, iar carnea de la animalele sacrificate se poate consuma fara probleme. Vor fi insa pierderi foarte mari economice pentru ca trebuie luate masuri de dezinsectie in exploatatiile unde a aparut boala. Avem o zona de protectie de o suta de kilometri in jurul focarului nostru. Vor fi pierderi mari economice pentru operatorii care au centre de exploatatii de crestere si ingrasare bovine si ovine', a explicat Terecoasa.

Potrivit sursei citate, autoritatile au demarat deja actiunile de dezinsectie in zonele afectate.



Poti fi interesat si de