Gorj: Suspiciuni de boala limbii albastre in opt localitati din judet

Gorj: Suspiciuni de boala limbii albastre in opt localitati din judet


Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj deruleaza, in prezent, actiuni de informare privind prevenirea si combaterea bolii limbii albastre dupa ce in opt localitati din judet au aparut suspiciuni de infectare a animalelor, a declarat miercuri directorul institutiei, Ion Iliuta.

gorj-vaca1Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj deruleaza, in prezent, actiuni de informare privind prevenirea si combaterea bolii limbii albastre dupa ce in opt localitati din judet au aparut suspiciuni de infectare a animalelor, a declarat miercuri directorul institutiei, Ion Iliuta.


Potrivit acestuia, la animalele din cele opt localitati, suspectate de boala limbii albastre, le-au fost luate probe pentru analizele de laborator, urmand, cel mai probabil, ca rezultatul sa confirme suspiciunile medicilor veterinari.

"Avem suspiciuni de boala limbii albastre in opt localitati din judet - Turceni, Borascu, Turcinesti, Albeni, Prigoria, Berlesti, Rosia de Amaradia, Bustuchin. La nivel judetean avem dispusi toti medicii, pe cinci centre, le explicam oamenilor modul de prevenire si combatere a bolii si chiar rog toti proprietarii de animale carora li se pare suspecta starea de sanatate a animalelor sa anunte in cel mai scurt timp medicul veterinar sau sa sune direct la Directie pentru ca noi sa actionam in consecinta", a spus Ion Iliuta.

Directorul DSVSA Gorj a mai precizat ca boala limbii albastre afecteaza bovinele, ovinele si caprinele, important fiind faptul ca nu se transmite de la un animal la altul, ci numai prin intepatura tantarului.

"Este o boala care afecteaza bovinele, ovinele si caprinele. Apar aftele bucale, modificari la nivelul mucoasei cutanate si la nivelul copitei, boala nu se transmite de la un animal la altul. Este transmisa de la cel bolnav prin intepatura tantarului. Nu am avut aceasta boala in judet pana acum, avem suspiciuni, dar cred ca vor fi confirmate dupa finalizarea analizelor de laborator. Dupa confirmare, animalul se pune sub observatie, iar proprietarii au obligatia sa nu scoata animalele la pasunat", a conchis Ion Iliuta, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de