Masuri luate de ANSVSA in zonele cu inundatii


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat o serie de masuri pentru prevenirea si combaterea bolilor la animale, a celor transmise la om si pentru controlul sanitar veterinar al produselor alimentare, in urma situatiei de urgenta generata de inundatiile din judetele Olt, Arges si Valcea.

masuri-inundatii1Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat o serie de masuri pentru prevenirea si combaterea bolilor la animale, a celor transmise la om si pentru controlul sanitar veterinar al produselor alimentare, in urma situatiei de urgenta generata de inundatiile din judetele Olt, Arges si Valcea.


Astfel, s-au facut demersuri ca toate cadavrele de animale sa fie trimise catre unitatile de neutralizare autorizate si s-au luat masuri pentru asigurarea de adaposturi, hrana si apa pentru animale, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Medicii veterinari zonali si cei concesionari se afla in zonele afectate, verifica, supravegheaza si aplica masurile necesare si raporteaza permanent situatia din teritoriu pentru rezolvarea problemelor aparute din cauza acestor inundatii.

Primariile localitatilor afectate au fost informate cu privire la faptul ca au obligatia, conform prevederilor legale, sa efectueze ecarisarea teritoriului, fiecare primarie avand contract cu firma de ecarisare, informeaza ANSVSA. Totodata, au fost verificate stocurile de dezinfectante si echipamentele de dezinfectie care, in caz de necesitate, urmeaza a fi puse la dispozitia Consiliilor Locale din zona.

Judetele cele mai afectate de inundatii au fost Olt, Arges si Valcea. In Olt, au fost afectate localitatile Fagetelu, Poboru, Icoana, Potcoava, Spineni, Colonesti, Scornicesti, Colonesti, Icoana si Barasti. Lista pierderilor include circa 80 de stupi (luati de viitura), 300 capete ovine, 180 capete caprine, 700 de pasari si 160 de porci. De asemenea, potrivit datelor de la Directia Agricola Judeteana Olt, din cauza inundatiilor, aproximativ 40.000 de hectare de culturi agricole (grau, orz, rapita, triticale) nu pot fi recoltate.

In judetul Arges, localitatile cele mai afectate au fost Merisani, Bascov, Vedea si Babana. Pagubele constau in 30 de stupide albine, 3.500 de pasari, 33 de porci, 5 capre si 178 de iepuri. In ce priveste judetul Valcea, localitatile cele mai afectate au fost Vaideeni, Lapusata, Alunu, Lacusteni, Costesti, Babeni, Sirineasa, Vladesti si Perisani. In urma inundatiilor au murit 67 familii de albine, 43 porci, 700 de pasari, 43 porci, bovine, 2 oi si o capra. De asemenea, au fost afectate si circa 10.000 hectare de teren agricol (culturi agricole, legume, pomi fructiferi, vita de vie, solarii etc).



Poti fi interesat si de