Fonduri europene pentru statiunile de cercetare

Fonduri europene pentru statiunile de cercetare


Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Peter Tamas Nagy afirma ca statiunile de cercetare din Romania pot sa apeleze fie direct, fie in colaboare cu alte state la programe de finantare cu bani europeni orientate catre resursele de genetica.

fonduri-nagy11Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Peter Tamas Nagy afirma ca statiunile de cercetare din Romania pot sa apeleze fie direct, fie in colaboare cu alte state la programe de finantare cu bani europeni orientate catre resursele de genetica.


Un astfel de program este Orizont 2020 BEI care are la dispozitie fonduri de circa 70 miliarde de euro.

Statiunile de cerecetare pot sa apeleze in cadrul programului Orizont 2020 BEI la fonduri externe de cercetare - Romania face parte din consiliul director al acestui program alaturi de Danemarca si Grecia. O parte insemnata din fonduri sunt orientate catre resursele de genetica, atat pe partea vegetala, cat si pe zootehnie, a declarat Peter Tamas Nagy intr-o conferinta pe teme de agricultura.

El a mai precizat ca nu este neparat ingrijorator faptul ca scade septelul bovin in Romania, deoarece tara noastra poate sa asigure si cu 400.000 de capete necesarul de lapte. Important este sa avem animale care performeaza. De altfel, acesta este si criteriul pe baza caruia fermierii vor primi sprijin, incepand cu anul viitor. In prezent, fermierii primesc ajutor pe cap de animal, indiferent de performantele acestuia.

Programul-cadru european Orizont 2020" dispune de un buget de 70 de miliarde de euro si urmareste in mod sistematic finantarea proiectelor capabile sa duca la indeplinire obiectivele tehnice, stiintifice, educationale si sociale asumate de statele membre prin intermediul Strategiei Europa 2020". Programul Orizont 2020 este un tip de program totalmente nou pentru Uniunea Europeana. Este gandit sa aduca rezultate care pot aduce schimbari concrete in viata oamenilor. Cu mai mult de 70 de miliarde de euro pentru sapte ani, este cel mai mare program de cercetare al Uniunii de pana acum si unul dintre cele mai mari din lume. Este singurul program din bugetul Uniunii Europene care a cunoscut o crestere a finantarii.



Poti fi interesat si de