MADR: Romania vrea sa pastreze 'Plata directa pe suprafata' pana in 2020, inclusiv

MADR: Romania vrea sa pastreze 'Plata directa pe suprafata' pana in 2020, inclusiv


Romania doreste sa mentina 'Plata directa pe suprafata' /SAPS/ din Fondul European de Garantare Agricola /FEGA/ pana in anul 2020, inclusiv, dar, in acelasi timp, trebuie sa intocmeasca o lista neagra cu beneficiarii care vor fi exclusi de la acest tip de plati, au aratat, marti, oficiali ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/ in cadrul consultarilor programate cu fermierii.

porumb apia1Romania doreste sa mentina 'Plata directa pe suprafata' /SAPS/ din Fondul European de Garantare Agricola /FEGA/ pana in anul 2020, inclusiv, dar, in acelasi timp, trebuie sa intocmeasca o lista neagra cu beneficiarii care vor fi exclusi de la acest tip de plati, au aratat, marti, oficiali ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/ in cadrul consultarilor programate cu fermierii.


Conform unui comunicat al institutiei, la discutiile cu fermierii au participat Daniel Constantin, viceprim-ministru si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, secretarii de stat din minister Daniel Botanoiu si Peter Tamas Nagy, directorul general al APIA, precum si directori din cadrul directiilor de specialitate ale MADR.

Oficialii MADR au prezentat mai multe propuneri, care se afla in prezent in dezbatere publica cu asociatiile fermierilor.

Astfel, in ceea ce priveste 'Plata directa pe suprafata' (SAPS), din FEGA, propunerea Romaniei este de a o mentine, pana in anul 2020 inclusiv. Totodata, trebuie definita notiunea de 'Fermier activ', stabilind deciziile privind excluderea de la plati directe a unor anumite tipuri de beneficiari. In acest sens, s-a discutat daca Romania intocmeste o lista neagra a entitatilor excluse de la platile directe, suplimentar fata de lista neagra a Uniunii Europene care este obligatorie.

O alta propunere vizeaza 'Plata redistributiva' (din FEGA) care reprezinta o plata facultativa, posibil de acordat pentru primele 30 de hectare, indiferent de marimea exploatatiei. Romania propune ca, in cazul primelor 30 de hectare, sa se plateasca 5 euro/hectar pentru primele 5 hectare si circa 45 euro/ha pentru restul de 25 de hectare.

Ministerul de resort considera ca aplicarea platii redistributive pe doua nivele si cuantumurile stabilite vor ajuta la comasarea terenurilor, contribuind la constituirea de ferme de peste 5 hectare, fara, insa, a determina faramitarea exploatatiilor de marime medie si mare, viabile economic, prin iesirea unor terenuri de sub arenda.

Cu privire la 'Transferul intre piloni' - facultativ, de la Pilonul I plati directe la Pilonul II dezvoltare rurala, fie invers, MADR propune realizarea acestui transfer de la Pilonul I - plati directe - la Pilonul II - dezvoltare rurala, in anii 2015, 2016 si 2017, pentru a sustine schema pentru micii fermieri din PNDR, care prevede acordarea a 120% din nivelul platilor directe fermierilor care isi inceteaza activitatea agricola.

In privinta 'Reducerii platilor' (plafonarii), aceasta nu se va aplica, deoarece Romania propune acordarea platii redistributive in cuantum de peste 5% din plafoanele nationale anuale FEGA, aspect agreat de MADR cu Asociatiile fermierilor la finalul anului 2013.

'O alta propunere discutata a vizat 'Inverzirea'. Pentru a primi plata pentru inverzire (din FEGA), care reprezinta 30% din plafonul national anual, beneficiarii trebuie sa respecte anumite conditii: diversificarea culturilor, mentinerea pasunilor permanente si prezenta zonelor de interes ecologic pe suprafata agricola. In acest sens, este necesara notificarea listei zonelor de interes ecologic (ZIE) pe suprafata agricola', se arata in comunicatul citat.

In ceea ce priveste 'Plata pentru tineri fermieri', acestia ar trebui sa aiba cel mult 40 ani in anul depunerii cererii, sa se stabileasca pentru prima data intr-o exploatatie ca sefi de exploatatie, iar plata se acorda pentru o perioada de maxim 5 ani de la instalare.
'Schema pentru micii fermieri' este o schema voluntara, iar conform propunerii Romaniei, fermierul ar urma sa primeasca un cuantum al platilor directe egal cu valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie alocate fermierului in fiecare an si la care acesta are dreptul.

De asemenea, 'sprijinul cuplat' este o schema voluntara si este necesara notificarea deciziei privind procentul alocat din plafonul national anual FEGA si culturile/sectoarele care primesc acest sprijin, cu justificarea necesitatii sprijinului, descrierea conditiilor de eligibilitate, a duratei schemei, a cuantumului per unitate si a limitelor cantitative daca este cazul.

Propunerile MADR au la baza dialogul purtat pe aceste teme inca de la finalul anului 2013, iar definitivarea optiunilor privind notificarea platilor directe se realizeaza cu contributia asociatiilor de fermieri, ca principali beneficiari ai schemelor de sprijin in viitoarea perioada de programare.

Consultarile cu privire la platile directe (Pilonul I) au avut loc in contextul in care, potrivit noii Politici Agricole Comune aferente perioadei 2015-2020, statele membre au obligatia sa notifice Comisiei Europene, pana la 1 august 2014, optiunile lor legate de aplicarea acestor plati, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de