Functionar de la Finante Publice Bihor, retinut in dosarul de evaziune fiscala si comercializare de carne alterata

Functionar de la Finante Publice Bihor, retinut in dosarul de evaziune fiscala si comercializare de carne alterata


Procurorii DIICOT au pus sub acuzare un functionar de la Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Bihor si un cetatean austriac, implicati in dosarul de evaziune fiscala cu produse din carne deschis in luna martie.

functionar-carne1Procurorii DIICOT au pus sub acuzare un functionar de la Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Bihor si un cetatean austriac, implicati in dosarul de evaziune fiscala cu produse din carne deschis in luna martie.


Potrivit unui comunicat al DIICOT, Ioan Dorin Micle, functionar in cadrul AJPF Bihor, a fost retinut pentru 24 de ore si va fi dus la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

De asemenea, procurorii au cerut arestarea in lipsa a cetateanului austriac Aron Marin Panc.

Cei doi sunt acuzati de constituire de grup infractional organizat, complicitate la evaziune fiscala, complicitate la spalare de bani si luare de mita.
Anchetatorii sustin ca Ioan Micle si Aron Marin Panc au aderat la gruparea constituita initial de Andrei Sileanu si Sorin Selesiu, cu scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea evidentierii operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, precum si prin evidentierea cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive in evidentele contabile ale urmatoarelor societati comerciale.

Intrucat reglementarile legale in vigoare impuneau ca pentru marfurile cu grad ridicat de risc (ex. carne si produsele derivate), la intrarea pe teritoriul Romaniei, transporturile sa fie sigilate, urmand ca la destinatie, in prezenta unor reprezentanti ai ANAF, sa fie desigilate, iar ulterior prin modificarile legislative s-a impus ca aceste transporturi sa fie introduse in aplicatia "trafic control", nu mai exista posibilitatea de a se introduce marfuri pe numele unor firme paravan.

Pentru a eluda aceste masuri, Ioan Micle, in schimbul unor sume de bani, asigura tranzitul prin Punctul de trecere a frontierei dintre Ungaria si Romania, fara ca mijloacele de transport sa fie sigilate sau dupa caz introduse in aplicatia "trafic control".

Astfel, in virtutea atributiilor de serviciu, Ioan Micle avea obligatia de a introduce in aplicatia "trafic control" documentele de insotire a marfii (CMR), modalitate in care exista un control asupra circuitului marfurilor care intrau in Romania si implicit era o masura de combatere a evaziunii fiscale.

Ioan Micle ii anunta in prealabil pe membrii gruparii, prin intermediul lui Aron Marin Panc, asociat in cadrul SC P.T.Aron SRL din Bihor, cu privire la momentul in care se afla de serviciu si putea asigura tranzitul prin punctul de trecere a frontierei a mijloacelor de transport.

Potrivit intelegerii dintre partile interesate, autocamioanele asteptau in Ungaria, la aproximativ 10 km de punctul de trecere a frontierei, momentul in care conducatorii auto erau anuntati de catre unul dintre membrii gruparii cu privire la faptul ca pot intra in Romania.

Acest moment era stabilit in functie de indicatiile date de catre Ioan Micle cu privire la tura in care isi desfasura activitatea.

Pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu, Ioan Micle a pretins si primit prin intermediul lui Aron Panc, in calitate de intermediar, suma totala de 75.000 lei.

Pe cale de consecinta, exista suspiciuni ca prin PTF Bors au tranzitat mai multe transporturi de carne apartinand societatilor comerciale controlate de catre unul dintre liderii gruparii, care nu au fost sigilate ori inregistrate in aplicatia "trafic control".

In luna martie, procurori DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara au efectuat 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta. Zece persoane, printre care se afla si liderii celor doua grupari, au fost arestate preventiv, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de