Reorganizarea APDRP asigura cadrul institutional pentru implementarea PNDR 2014- 2020

Reorganizarea APDRP asigura cadrul institutional pentru implementarea PNDR 2014- 2020


Noua Agentie pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), creata prin reorganizarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), va asigura cadrul institutional pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.

reorganizare-rapita1Noua Agentie pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), creata prin reorganizarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), va asigura cadrul institutional pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.


Ordonanta care stabileste cadrul legislativ de organizare si functionare a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a fost aprobata n sedinta de guvern din 18 iunie 2014, urmand a intra n vigoare dupa publicarea n Monitorul Oficial.

"Reorganizarea Agentiei vine ca un pas firesc n contextul nceperii unei noi perioade de programare financiara la nivelul Uniunii Europene si al necesitatii de optimizare a activitatii, n sensul debirocratizarii si eficientizarii proceselor derulate de institutie. Procesul de reorganizare a APDRP presupune inclusiv aplicarea unor sisteme de management performante, care vor asigura reducerea duratei de analizare a solicitarilor de finantare, descentralizarea unor activitati la nivelul structurilor judetene ale Agentiei, un control mult mbunatatit al utilizarii fondurilor platite, eliminarea unor procese complexe si greoaie (exemplu concret n acest sens fiind simplificarea procesului de achizitie de bunuri de catre beneficiarii privati prin ntocmirea de catre Agentie a Bazei de date cu preturi de referinta), reducerea timpului necesar pentru solicitarea fondurilor europene (un alt exemplu concret este implementarea sistemului de depunere online a cererii de finantare pentru majoritatea masurilor de investitii disponibile prin PNDR)", se arata ntr-un comunicat al APDRP, remis miercuri Agerpres.

APDRP are atributii exclusiv privind implementarea tehnica si financiara a PNDR 2007 - 2013 si evident a programului SAPARD, n timp ce AFIR va prelua atat partea de implementare si monitorizare a acestor programe, pana la finalizarea acestora, cat si implementarea tehnica si financiara a noului program, respectiv PNDR 2014 - 2020.

AFIR preia patrimoniul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si atributiile ce decurg din functia de monitorizare a Programului SAPARD, precum si atributiile de implementare tehnica, plata si monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013. Mai mult decat atat, AFIR va respecta criteriile de acreditare pe toata perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistentei prin deciziile Comisiei Europene.

Astfel, reorganizarea Agentiei va asigura derularea n bune conditii a managementului PNDR 2007 - 2013, precum si absorbtia eficienta a fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei prin PNDR 2014 - 2020.



Poti fi interesat si de