Ciolos: Valorificarea productiei, dependenta de colectare

Ciolos: Valorificarea productiei, dependenta de colectare


Fermierii romani ar putea sa joace un rol mult mai important in privinta valorificarii productiei agricole, daca ar creste gradul de organizare a infrastructurii de colectare si stocare, a declarat, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala, Dacian Ciolos.

ciolos comisarFermierii romani ar putea sa joace un rol mult mai important in privinta valorificarii productiei agricole, daca ar creste gradul de organizare a infrastructurii de colectare si stocare, a declarat, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala, Dacian Ciolos.

"Mi se pare o pierdere pentru producatorii agricoli din Romania pentru ca, din punct de vedere al volumului productiei pe care o reprezinta, ar putea sa joace un rol mult mai important daca ar fi mai organizati, nu doar din punct de vedere juridic, ci si al capacitatii de a colecta si de a stoca productia agricola pentru a negocia direct pe piata comercializarea acestei productii. Cresterea gradului de organizare a infrastructurii de colectare si stocare a productiei ar putea duce la o crestere a valorii adaugate a productiei de materie prima pentru agricultorii romani, adica o parte mai mare din pret sa le ramana lor", a spus Dacian Ciolos.

Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a afirmat ca aceasta problema se regaseste, in special, la fermierii mici, care nu au capacitatea de stocare si nu sunt asociati, ei fiind nevoiti sa-si vanda productia inca din campania agricola de recoltare.

"Obiectivul nostru prin PAC si prin PNDR 2014-2020 este de a stimula integrarea productiei, dezvoltarea capacitatilor de productie si astfel fermierii pot sa aiba o sansa mai mare atunci cand isi negociaza pre?urile. Este un pret cand negociezi o cantitate mica si nu esti asociat si un alt pret daca ai o cantitate mai mare si daca esti intr-o cooperativa sau intr-o asociatie. Aici este cheia succesului", a adaugat ministrul Agriculturii, preluat de Agerpres.

Dacian Ciolos si Daniel Constantin au participat, marti, la conferinta 'Agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est - Contributia lor la cresterea economica si dezvoltarea pietei muncii', organizata de Liga Europeana pentru Cooperare Economica (European League for Economic Cooperation) cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei.



Poti fi interesat si de