Scrisoare deschisa PRO AGRO catre FMI si BM


Reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5% este o prioritate pentru industria carnii din Romania, se arata in scrisoarea adresata de catre Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania PRO AGRO Fondului Monetar International (FMI), Bancii Mondiale (BM) Comisiei Europene (CE), dar si autoritatilor romane - Guvernul Romaniei, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

jurconi 0Reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5% este o prioritate pentru industria carnii din Romania, se arata in scrisoarea adresata de catre Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania PRO AGRO Fondului Monetar International (FMI), Bancii Mondiale (BM) Comisiei Europene (CE), dar si autoritatilor romane - Guvernul Romaniei, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Membrii federatiei vor sa atraga astfel un semnal de alarma cu privire la consecintele negative pe care mentinerea nivelului actual al TVA la 24% la carne si la preparatele din carne le are asupra producatorilor interni, amenintati cu falimentul, dar si asupra consumatorilor romani, care ar putea sa beneficieze de preturi mai avantajoase si produse mai sigure odata cu reducerea TVA la 5%.

Va prezentam integral scrisoarea deschisa inantata catre FMI si BM

Catre: Fondul Monetar International (FMI)
In atentia: doamnei CHRISTINE LAGARDE, director general
CC.: Banca Mondiala (BM)
In atentia: domnului JIM YONG KIM, presedinte
CC.:Comisia Europeana (CE)
In atentia: domnului JOS MANUEL DURO BARROSO, presedinte
CC.:Guvernul Romaniei
In atentia: domnului VICTOR PONTA, premierul Romaniei
CC.:Ministerul Finantelor Publice (MFP)
In atentia: doamnei IOANA PETRESCU, ministru
CC.:Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)
In atentia: domnului DANIEL CONSTANTIN, ministru

SCRISOARE DESCHISA

Reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5% este o prioritate pentru industria carnii din Romania

Doamna director general,
Cele mai reprezentative asociatii profesionale romanesti din industria carnii isi exprima dezacordul cu privire la valoarea actuala a TVA la carne si la preparatele din carne. 24% este un procent care incurajeaza evaziunea fiscala si competitia neloiala. Producatorii si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii si situatia s-a inrautatit si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele centralizate de catre Federatia Nationala PRO AGRO, va putem spune ca evaziunea fiscala pe lantul carniidepaseste in Romania 450 de milioane de euro anual.

Prioritatea industriei carnii in acest moment este reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5%. In acest sens Federa?ia Na?ionala PRO AGRO, Asocia?ia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asocia?ia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au initiat o campanie la nivel national, in care sunt implicati si consumatorii.

In acest moment statul stie ca TVA de 24% pentru carne si pentru produsele din carne inseamna venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului. Dar un TVA mare inseamna mai mult de atat. Ce NU stie STATUL este ca:

1. TVA de 24% incurajeaza si imbogateste evazionistii: Statul pierde peste 450 de milioane de euro in fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne si la produsele din carne.

2. Producatorii cinstiti de carne si de preparate din carne abia mai supravie?uiesc intr-un mediu sufocat de importuri masive si producatori fantoma care nu au platit si nu vor plati niciodata vreo taxa la stat. Cu alte cuvinte Statul pierde.

3. TVA de 24% forteaza Romania sa considere carnea si produsele din carne un lux! Romanul cumpara mai pu?in si mai rar. In termeni economici: consum redus, procent redus de colectare a TVA. In termeni generali: Statul pierde.

4. TVA de 24% imbolnaveste Romania! Un evazionist nu e doar evazionist... ci si pericol public. Nu numai ca nu plateste niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate si puse in frigiderul romanilor. O popula?ie sanatoasa inseamna si o popula?ie activa. Altfel, Statul isi pierde cetatenii.

5. TVA redus la carne si la preparatele din carne reduce evaziunea fiscala, descurajeaza importatorii evazionisti, incurajeaza producatorii autohtoni, creste consumul, imbunata?este starea de sanatate a romanilor. Statul CASTIGA!

Prin aceasta scrisoare va multumim anticipat pentru ca veti lua in calcul posibilitatea exprimarii unui acord privindreducerea cat mai rapida aTVA la carne si la preparatele din carne in Romania, facand astfel mult bine producatorilor, procesatorilor, retailerilor si nu in ultimul rand consumatorilor care s-ar bucura de preturi mai avantajoase si produse mai sigure.
Contam pe sprijinul dumneavoastra pentru indeplinirea acestui demers.

Cu stima,
In numele Consiliului Director al Federatiei Nationale PRO AGRO,
Presedinte, ALEX JURCONI



Poti fi interesat si de