Prima sesiune de cereri de proiecte pe noul PNDR, deschisa

Prima sesiune de cereri de proiecte pe noul PNDR, deschisa


Prima sesiune de cereri de proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole prin Masura 121 a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 2020 a fost deschisa marti la Ministerul Agriculturii, in prezenta ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si a premierului Victor Ponta.

pndr 1Prima sesiune de cereri de proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole prin Masura 121 a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 2020 a fost deschisa marti la Ministerul Agriculturii, in prezenta ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si a premierului Victor Ponta.
In cadrul noului PNDR vom avea mai putine masuri decat in precedentul si as dori sa punctez faptul ca s-a mizat foarte mult pe simplificare, pe limitarea pe cat posibil a birocratiei. Astfel, se va observa ca s-a redus numarul de documente, avize sau acorduri solicitate beneficiarilor. Ca o noutate, s-a introdus sistemul de depunere on-line, pe care il vom si prezenta astazi, a declarat Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca pe zona de achizitii, acolo unde au fost foarte multe probleme intampinate atat de autoritatile publice cat si de beneficiarii privati, va exista o lista de preturi de referinta pentru ca acestia din urma sa nu mai fie nevoiti sa parcurga procedura complicata pe care o prevede procedura speciala din PNDR.

Nu in ultimul rand, controalele efectuate de Agentia de Plati vor fi reduse la minimum posibil, totul desfa?urandu-se in mod transparent si corect in conformitate cu Regulamentele Europene, a precizat Daniel Constantin. Fondurile disponibile pentru aceasta sesiune a Masurii 121 sunt de 150 milioane de euro.

Din aceasta suma, 35 milioane de euro vor fi destinate fermelor de familie (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale si 50% fermelor zootehnice). Alte 15 milioane euro sunt alocate integral pentru indeplinirea standardelor in sectorul zootehnic. Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispozitie pentru achizitii de utilaje o alocare de 10.000.000 euro, iar pentru constructii montaj, de 40.000.000 euro.

Sesiunea este deschisa in perioada 20 mai 18 iulie 2014 pentru finantarea investitiilor de modernizare a exploatatiilor agricole prin Masura 121 a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Aceasta sesiune marcheaza prima cerere de proiecte cu finantare din PNDR 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Prin Masura 121 valoarea maxima eligibila a unui proiect este de 125.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor de familie. Pentru marile ferme din sectorul zootehnic, valoarea maxima eligibila este de 2.000.000 de euro pentru un proiect de investitii privind constructii-montaj si de 1.000.000 de euro pentru unul privind achizitia de utilaje si echipamente.

Sesiunea pentru Masura 121 din perioada 20 mai 18 iulie 2014 se desfasoara dupa criteriile Programului National de Dezvoltare Rurala 2013, iar finantarea se realizeaza din fondurile alocate perioadei de programare 2014 2020.

Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole se incadreaza in Axa I Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic (conform Regulamentului (CE) 1698/2005, art. 20 si art. 26) si are ca obiectiv general cre?terea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si comunitare. Masura 121 are corespondent in Masura 4 Investitii in active fizice, Submasura 4.1 Investitii in exploatatii agricole (Regulamentul (CE) nr. 1305/2013, art. 17) din cadrul PNDR 2020.



Poti fi interesat si de