Primariile de la sate au fraudat banii pentru pasuni

Primariile de la sate au fraudat banii pentru pasuni


Comisia Europeana verifica posibilitatea ca Romania sa fi fraudat bugetul comunitar, in conditii asemanatoare Greciei, cu aproximativ 12 miliarde de euro.

leiromanestiComisia Europeana verifica posibilitatea ca Romania sa fi fraudat bugetul comunitar, in conditii asemanatoare Greciei, cu aproximativ 12 miliarde de euro.
Organizatia non-profit Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) a descoperit ca, inca din anul 2007, primarii comunelor si satelor din Romania fraudeaza cu circa 1 miliard euro pe an bugetul Comunitatii Europene destinat crescatorilor de animale, sume alocate pentru intretinerea zonelor de pasune.

Subventia pe pasune ajunge, in zona submontana, chiar si la 300 euro pe hectar, insa, APAF a descoperit ca acesti bani nu ajung la crescatorii de animale, ci in bugetele primariilor, iar de aici direct in buzunarele edililor locali, specializati in deturnarea de fonduri europene. Sub pretextul ca folosesc fondurile pentru lucrari de intretinere a pasunilor, primarii scot sume exorbitante prin interpusi, in mod ingenios, chipurile pentru a curata pasunea. In final, in bugetul localitatii nu mai ramane nimic din acesti bani.

Instiintata de crescatorii din peste 200 de localitati din Romania despre astfel de situatii, APAF a sesizat Parchetul General cu privire la aceasta frauda inca din anul 2012, dar aceasta institutie nu ia masuri, fiind vorba despre un "interes national" prost inteles. Romania risca astfel sa fie exclusa din Comunitatea Europeana daca aceasta frauda va fi confirmata de controalele OLAF, se arata intr-un comunicat al APAF.



Poti fi interesat si de