Romania a jucat un rol important in negocierea reformei PAC

Romania a jucat un rol important in negocierea reformei PAC


Romania este unul din statele membre cheie, care a jucat un rol foarte important in negocierea reformei Politicii Agricole Comune (PAC) 2014-2020 si de aceea ne uitam cu speranta la cele aproape 20 de miliarde de euro care vor veni pentru dezvoltarea agriculturii si a zonei rurale, a declarat sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, prezenta la evenimentul organizat de Ziua Europei la Ministerul Agriculturii.

pacpac2Romania este unul din statele membre cheie, care a jucat un rol foarte important in negocierea reformei Politicii Agricole Comune (PAC) 2014-2020 si de aceea ne uitam cu speranta la cele aproape 20 de miliarde de euro care vor veni pentru dezvoltarea agriculturii si a zonei rurale, a declarat sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, prezenta la evenimentul organizat de Ziua Europei la Ministerul Agriculturii.
'Romania este unul din statele membre cheie din domeniul Politicii Agricole Comune, care a jucat un rol foarte important in negocierea reformei PAC, bineinteles a ajutat faptul ca Dacian Ciolos, comisarul roman, se ocupa de PAC. De asemenea, vedem ca absorbtia fondurilor europene este cea mai buna in acest domeniu, dar este adevarat si ca atunci cand mergem la tara si le spunem taranilor ce realizari avem pe absorbtia fondurilor europene ni se va servi la schimb o lunga lista cu lucruri ce nu s-au intamplat. Mai sunt inca foarte multe lucruri de facut si de aceea ne uitam cu speranta la noua perspectiva financiara 2014-2020, in care aproape 20 de miliarde de euro vor veni in Romania pentru dezvoltarea agriculturii si zonei rurale. Speram ca acesti bani sa fie folositi cat mai bine. Este foarte important, daca reusesc sa fie cheltuiti cu folos acesti bani, taranii care sunt acum nemultumiti sa spuna ca i-au ajutat', a spus Filote.

Potrivit Agerpres, aceasta a precizat ca PAC este politica cea mai integrata din Uniune pentru ca se ocupa de un bun strategic al Europei, 'de hrana, de painea noastra cea de toate zilele'. 'PAC este politica cea mai integrata si este o politica in care pana si legile pietei libere, care altfel ocupa un loc foarte inalt in ideologia Europei, se dau putin la o parte pentru a face loc sigurantei alimentare, dar mai ales securitatii alimentare, pentru ca in fiecare zi europenii au ce manca. Si daca ne amintim de timpurile comunismului ne dam seama ca nu e putin lucru sa ai ce manca in fiecare zi, sa intri intr-un magazin alimentar si sa nu stii ce sa alegi pentru ca oferta este atat de bogata', a spus Filote.

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania afirma ca unul dintre motivele pentru care are o admiratie, nu numai profesionala ci si personala pentru PAC, este faptul ca 'PAC este cea mai vie politica'. 'Studiind toate politicile UE, PAC este cea mai vie, cea mai concreta politica. De ce vie? A trecut prin foarte multe crize, a facut greseli, a facut pasi inainte, a facut pasi inapoi. Chiar si acum reforma Ciolos, despre care vorbim, a adaptat o politica care era gandita pentru o alta Europa, pentru Europa Occidentala, la noua Europa, una cu 28 de state membre si cu probleme pe care Europa de Vest nu le avea si nu le-a cunoscut', a mai spus Filote.

In opinia sa, reforma Ciolos si-a propus trei lucruri extrem de importante. 'In primul rand, reforma Ciolos trebuie sa fie o politica mult mai justa, astfel incat taranul roman, francez sau finlandez sa aiba sansa sa faca ce au facut stramosii lor, fara sa fie aruncat de pe piata, daca asta isi doreste. Al doilea obiectiv: sa fie o politica in armonie cu mediul inconjurator pentru ca, din pacate, s-a mers pe ideea de profit maxim, profit cu orice chip si acum am invatat ca nu exista alternativa la sustenabilitate. Trebuie sa ne uitam cu mare atentie cum gestionam resursele naturale, responsabil si cum sa ne adaptam la schimbarile climatice care ne afecteaza in mod special. Si abia in al treilea rand este cresterea competivitatii. Trebuie sa ne asiguram ca acest sector ramane competitiv si reforma Ciolos isi propune sa atace frontal acest mit: ca nu poti fi in acelasi timp si competitiv si sa respecti si mediul. Noua reforma asta spune si asta asteptam sa se intample in cele 28 de state europene", a explicat sefa Reprezentantei CE in Romania.



Poti fi interesat si de