Sumele pentru GAL-uri vor creste in perioada 2014-2020

Sumele pentru GAL-uri vor creste in perioada 2014-2020


Fondurile alocate dezvoltarii comunitatilor rurale din Romania prin Grupurile de Actiune Locala (GAL) vor ajunge in perioada 2014-2020 la 625 de milioane de euro, a anuntat la Tulcea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

bancnoteFondurile alocate dezvoltarii comunitatilor rurale din Romania prin Grupurile de Actiune Locala (GAL) vor ajunge in perioada 2014-2020 la 625 de milioane de euro, a anuntat la Tulcea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
'Suma care se va aloca in perioada 2014-2020 pentru GAL-uri va fi de 625 de milioane de euro, in comparatie cu suma avuta la dispozitie pana acum de 450 de milioane de euro. Sumele au crescut foarte mult, pentru ca acordam o importanta sporita acestui concept. In plus, entitatile publice care pana acum aveau acces la investitii de 200.000 euro nerambursabili vor putea accesa sume de 400.000 de euro', a declarat ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa la Tulcea.

In opinia ministrului Constantin, relatiile dintre autoritatile locale si actorii privati reprezentati in GAL-uri trebuie sa se intareasca pentru ca 'ei cunosc cel mai bine zonele pe care le acopera'. In plus, potrivit acestuia, prin GAL-uri se incearca acoperirea zonelor care nu au facut investitii prin masura 322 a Programului National de Dezvoltare Rurala care vizeaza renovarea satelor. 'Am incredere ca suma de 450 de milioane de euro disponibila pe GAL-uri va fi atrasa in proportie de 100%, dar nu acelasi lucru il pot spune si in ceea ce priveste FLAG-urile (grupurile locale de actiune pentru dezvoltarea zonelor piscicole n.r.)', a mentionat ministrul Daniel Constantin.

Referindu-se la modul in care FLAG Delta Dunarii a accesat pana in prezent cele 20 de milioane de euro prin Programul Operational pentru Pescuit, una din cele mai mari sume alocate unei zone piscicole din Uniunea Europeana, ministrul Agriculturii s-a aratat nemultumit.

'Cred ca lucrurile s-ar fi putut misca mai bine. Poate ca nu e vina neaparat a celor care sunt aici. Poate ca este si vina noastra, pentru ca trebuia sa fim mai aproape de beneficiari. Nu cred ca este o chestiune particulara pe FLAG Delta Dunarii, ci o chestiunea care a vizat tot ceea ce inseamna grupurile de actiune locala. Nu ma uit in urma sa caut vinovati, ci trebuie sa gasim solutii si sunt convins ca membrii acestor grupuri au invatat din experienta acumulata', a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit Agerpres, la randul sau, directorul general al Autoritatii de Management al Programului Operational de Pescuit, Cicerone Cumpanasoiu, a mentionat ca pana in prezent FLAG Delta Dunarii a depus proiecte in valoare totala de 7,2 milioane de euro.

In Romania, in momentul de fata, sunt 170 de GAL-uri si 14 FLAG-uri. Aceste structuri includ in componenta autoritati locale si judetene, precum si investitori privati care, pe baza unor strategii de dezvoltare a unui teritoriu delimitat, pot atrage finantari europene in vederea punerii in practica a masurilor prevazute de strategii.



Poti fi interesat si de