Bugetul economiei romanesti nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde

Bugetul economiei romanesti nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde


Bugetul economiei romanesti nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde la produsele ecologice deoarece colectarea TVA este extrem de mica pentru ca mare parte din produse sunt exportate, a declarat, presedintele Bio-Romania, Marian Cioceanu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.

cioceanuBugetul economiei romanesti nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde la produsele ecologice deoarece colectarea TVA este extrem de mica pentru ca mare parte din produse sunt exportate, a declarat, presedintele Bio-Romania, Marian Cioceanu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.
"Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole conventionale, iar in procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA sa ramana 24%. Consider ca bugetul economiei romanesti nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde la produsele ecologice deoarece colectarea TVA este extrem de mica pentru ca mare parte sunt exportate ca materii prime, iar la export TVA este 0%", a spus Cioceanu.

Acesta considera ca unele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sanatate, ar trebui sa fie suprataxate cu o cota mai mare de 24%, in special cele care contin mai multi aditivi alimentari.
"Unele alimente care sunt extrem de periculoase pentru sanatate trebuie sa fie suprataxate cu o cota mai mare de 24%. De exemplu, ma refer la alimentele care contin mai mult de trei E-uri si care pot favoriza aparitia unor boli de nutritie grave. Prin noua grila de TVA Verde 99% din alimentele actuale vor ramane cu TVA de 24%", a spus presedintele Bio-Romania.

Potrivit sursei citate, marele avantaj pe care il are Romania este ca nivelul TVA la mancare este acum foarte mare, iar ulterior va scadea pentru alimentele sanatoase.

"Marele avantaj pe care il are Romania, dar si tarile din estul Europei este ca TVA la mancare este foarte mare si va scadea pentru alimentele sanatoase. In Anglia, Franta sau Germania, unde toate alimentele au TVA 3-5% vor genera costuri sociale mari, pentru ca aproximativ 90% din alimente vor trebui sa suporte o cota de TVA majorata semnificativ", a afirmat Cioceanu.
Principiul TVA Verde a fost gandit de Comisia Europeana pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum si serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental si criteriul calcularii cotei de TVA. "Modelul economic actual, dar care nu este practicat in Romania, are principiul urmator pe TVA: produsele de stricta necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare. La TVA Verde principiul este poluatorul plateste. Astfel, unele alimente vor avea TVA 50% si unele automobile vor avea TVA 0%", a adaugat Cioceanu.

Studiul finantat de Uniunea Europeana prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit tinand cont de amprenta de carbon a fiecarui produs, de durata de viata a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor dupa utilizare.
Un exemplu ar fi banala punga de plastic, care ar putea avea TVA 300%, iar o sacosa de bumbac bio 0% TVA.

Pentru introducerea TVA Verde asociatia Bio-Romania a lansat marti o petitie online, care poate fi semnata de oricine doreste sa sustina aceasta masura pe site-ul Bio-Romania. Institutul Social Democrat' Ovidiu Sincai' in parteneriat cu Asociatia Bio-Romania organizeaza marti, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema: 'Dezvoltarea Durabila a Europei - Goethe Project - TVA verde in agricultura si alimentatie". Agerpres



Poti fi interesat si de