Asocierile de tip GAL vor avea un rol important in dezvoltarea rurala

Asocierile de tip GAL vor avea un rol important in dezvoltarea rurala


Grupurile de actiune locala (GAL) vor avea o tot mai mare importanta in dezvoltarea rurala si in atragerea de fonduri europene, este una dintre concluziile conferintei "Dezvoltarea rurala si analiza evolutiei teritoriilor in regiunea de Nord-Vest", organizata la Cluj-Napoca.

dezruralGrupurile de actiune locala (GAL) vor avea o tot mai mare importanta in dezvoltarea rurala si in atragerea de fonduri europene, este una dintre concluziile conferintei "Dezvoltarea rurala si analiza evolutiei teritoriilor in regiunea de Nord-Vest", organizata la Cluj-Napoca.
Claudiu Cosier, director executiv la ADR Nord-Vest, a declarat intr-o conferinta de presa, ca la nivelul regiunii functioneaza in prezent 26 de astfel de GAL-uri, pe care le considera veriga necesara intre producatorul agricol si consumator.

"Pentru ADR NV, existenta unor mini-agentii de dezvoltare la nivelul asocierilor de comune si orase mici este un lucru imbucurator si faptul ca ele sunt functionale, capabile sa-si implementeze proiecte, sa-si faca licitatii, sa faca selectie, sa faca contractarea, sa cheltuie banii pe proiecte relevante pentru oamenii aceia din comunitatile locale este foarte important. De ce?! Pentru ca acest lucru ne permite ca, lucrand impreuna cu aceasta retea de GAL-uri - numai la noi in regiune sunt 26, in tara sunt 160, ele acopera deja 75-80% din teritoriu -, sa avem o coerenta mai mare intre prioritatile regionale si prioritatile locale. Dintre acestea am pomenit aceea legata de crearea acestei verigi intermediare dintre producatorul agricol si piata, consumator. Este absolut necesar ca orasele mici si centrele polarizatoare, comune mai mari, sa-si reia functiunile traditionale, acelea de a colecta, procesa si a pune pe piata produsele agricole", a explicat Claudiu Cosier. Agerpres




Poti fi interesat si de