Mentinerea TVA la 24% la carne, pierderi la bugetul de stat

Mentinerea TVA la 24% la carne, pierderi la bugetul de stat


Mentinerea TVA la 24% la carnea de pasare va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro, ca urmare a evaziunii pe TVA in proportie de 40%, a declarat, joi, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, la lansarea campaniei de promovare a reducerii TVA la carne.

vanpasareMentinerea TVA la 24% la carnea de pasare va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro, ca urmare a evaziunii pe TVA in proportie de 40%, a declarat, joi, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, la lansarea campaniei de promovare a reducerii TVA la carne.
"Aceasta teama potrivit careia daca vom reduce TVA vom reduce si banii la buget nu se justifica, pentru ca mentinerea TVA la 24% la carnea de pasare va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro anual. Daca reducem TVA de la 24% la 9% avem sansa sa crestem consumul si volumul vanzarilor la nivelul istoric din 2009, dar si sa eliminam evaziunea fiscala, prima data in trepte si pe urma in totalitate. In felul acesta se reduc pierderile de venit bugetar, de la 61,3 milioane de euro la 23 de milioane de euro. Practic, prin cresterea bazei de impozitare ne asteptam la scaderea pierderilor de venit la buget. Noi spunem ca suma de 23 de milioane de euro, ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9% va fi recuperata indirect prin volumul impozitului pe profit, cresterea investitiilor si deci prin cresterea PIB", a explicat Ilie Van.

Acesta a precizat ca toate neregulile din piata avicola din Romania au condus la depasirea procentului de suportabilitate si se vor rasfrange asupra crescatorilor de animale si a consumatorilor.
"Toate aceste nereguli din piata, evaziune, piata neagra, care au depasit procentul de suportabilitate, nu fac decat sa se rostogoleasca asupra crescatorilor de animale. Primul care pierde este consumatorul si al doilea crescatorul de animale. Si nu ar fi exclus sa nu mai avem animale, sa nu mai putem aproviziona industria si sa mancam carne din import", a adaugat Van.

Potrivit datelor prezentate de presedintele UCPR, performantele de productie la cresterea pasarilor pentru carne s-au imbunatatit continuu in perioada 2005-2013, iar anul trecut s-au obtinut "recorduri de neimaginat" cu ani in urma in sectorul avicol.

"Am analizat productia totala cantitativa si am constatat ca a crescut cu 50,9% in perioada 2005-2013, iar pe analiza si evolutia pretului la poarta abatorului pentru carnea carcasa, am constant ca pretul a crescut cu doar 1,38%, adica sub rata inflatiei anuale. Consumul de carne de pasare s-a redus de la 430.000 de tone in 2009, la 358.000 in 2013, cu 16-17%. Importurile cantitative s-au redus si ele cu 22%, dar valoric au crescut cu aproape 20%, in timp ce exporturile au crescut cu 966% cantitativ si 801% valoric. Toate acestea ne dau curaj, dar ne si ingrijoreaza pentru ca se reduce consumul. Cresterea TVA si reducerea ritmului de modificare salariala cu 14% din ultimii ani au avut un impact negativ asupra consumului de carne de pasare", a adaugat Ilie Van.

Reprezentantii crescatorilor de pasari au aratat ca 2014 este primul an dupa mai multi ani cand in primul trimestru s-a inregistrat un recul de 6% pe livrarile din ferme. "Nu este un procent mare, poate fi recuperat dar este un semnal ca este posibil sa mancam mai mult din import decat din productia interna", a mai spus Ilie Van.

Potrivit Agerpres, piata industriei avicole din Romania a fost estimata anul trecut la 1,1 miliarde de euro, in crestere fata de 2012 datorita majorarii exporturilor de produse procesate. Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR.



Poti fi interesat si de