Alex Jurconi: Obiectivul nostru este reducerea la 5% a TVA la carne, incepand cu 1 ianuarie 2015

Alex Jurconi: Obiectivul nostru este reducerea la 5% a TVA la carne, incepand cu 1 ianuarie 2015


Obiectivul nostru este reducerea la 5% a TVA la carne si produse din carne, incepand cu 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO, la lansarea campaniei de reducere a TVA la carne.

jurconiObiectivul nostru este reducerea la 5% a TVA la carne si produse din carne, incepand cu 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO, la lansarea campaniei de reducere a TVA la carne.
Trebuie sa ne asumam realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele si este limpede ca in urmatoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi putin dispusi sa aiba un dialog pe teme tehnice cum este scaderea TVA. Urmeaza misiunea FMI din vara, iar pana atunci exista suficient timp pentru ca noi, asociatiile, impreuna cu partenerii nostri Camera Consultantilor Fiscali si Asociatia Marilor Retele de Supermarketuri sa construim un document de suport. Va fi o prima interventie a guvernantilor catre partenerii internationali. Asteptam sa se concretizeze intr-o masura in cursul toamnei si ne-am dori ca, de la 1 ianuarie 2015, sa avem TVA de 5%", a spus Jurconi.

Acesta a comparat doua bucati de cotlet de porc, una din productie autohtona si una din Ungaria, aratand ca prima se regaseste in magazine la un pret de 21,69 lei pe kg, cu TVA 24%, respectiv 5,20 lei, in timp ce carnea din Ungaria ajunge pe rafturile lor, transformat in lei, la un pret de 20,76 lei, dar TVA este de 5%, deci numai 1,03 lei. In aceste conditii, in Romania, pretul la raft al carnii de porc este de numai 16,49 lei, fara TVA, iar in Ungaria de 22,72 lei. Acest lucru arata ca producatorii romani lucreaza aproape la pretul de cost, iar avantajele de a aduce carne din Ungaria sunt evidente pentru ca se aplica doar TVA de numai 5%.

"Intrebarea noastra este cat mai poate industria carnii din Romania sa mai suporte aceasta presiune fantastica a taxelor pe valoare adaugata. Practic, acelasi cost de productie il are atat producatorul roman cat si cel maghiar, tehnologiile sunt uniforme, dar noi trebuie sa suportam o valoare adaugata atat de importanta pe produsul nostru. O scadere de TVA ar putea genera o promisiune de pret. Scaderea TVA de la 24% la 5% inseamna 19 puncte procentuale relative la valoarea adaugata. Aceste 19 puncte reprezinta, de fapt, in pretul final 15%, iar 15% potentiala reducere de pret genereaza suficienta marja ca noi procesatorii, comerciantii si producatorii sa putem sa ne ajustam valorile, respectiv vanzarea, iar pe lant sa se obtina preturi mai mici pentru consumatori, venituri mai bune pentru noi si venituri mai mari la buget", a explicat Jurconi.

Urmatorul eveniment organizat de asociatiile din industria carnii va avea loc in luna iunie, impreuna cu factorii guvernamentali, anunta Agerpres.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantii din industria carnii din Romania, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne si produse din carne, iar Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca avand un nivel mai mare al TVA, respectiv de 25%. Franta, Croatia, Polonia Cipru au TVA de 5% la alimente, iar Marea Britanie, Irlanda si Malta 0%, restul tarilor inregistrand un nivel intre 6% si 21%.

Conform datelor statistice prezentate de industria carnii, reducerea evaziunii fiscale este in stricta corelatie cu reducerea TVA la alimente, iar acest lucru a fost demonstrat de cifrele inregistrate. Astfel, in anul 1998, cand TVA a crescut de la 18% la 22%, evaziunea a urcat de la 4,4% din PIB la 8,9% din PIB. Dupa ce TVA a crescut de la 19% la 24%, evaziunea a ajuns la 9,6% de la 8% din PIB. In mod asemanator, atunci cand valoarea TVA a fost redusa s-a constat o reducere a evaziunii fiscale, ceea ce s-a vazut in anul 2000, cand taxa pe valoare adaugata a fost micsorata de la 22% la 19%, iar evaziunea "a plonjat" de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB.

Asociatiile patronale din industria carnii au lansat, joi, o campanie pentru reducerea TVA la carne si preparate din carne precum si o platforma on-line, www.taietva.ro, prin intermediul careia romanii se vor putea implica direct in sustinerea acestei campanii si vor putea urmari demersurile facute in acest sens.

Valoarea pietei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc si preparate, este estimata la 3,2 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de