APIA: Plati aproape un miliard de euro din fonduri europene

APIA: Plati aproape un miliard de euro din fonduri europene


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit fermierilor, pana pe 15 aprilie, aproape un miliard de euro din fonduri europene si de la bugetul de stat, a declarat, marti, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de profil.

10euroAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit fermierilor, pana pe 15 aprilie, aproape un miliard de euro din fonduri europene si de la bugetul de stat, a declarat, marti, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de profil.
"APIA a platit, pana in 15 aprilie, aproape un miliard de euro din fonduri europene si de la bugetul de stat, dar ceea ce este mai important este faptul ca fermierii au avut la dispozitie toate aceste fonduri pentru campania de primavara. Si aici ma refer la platile pe suprafata, la subventia pentru motorina care a fost platita saptamana trecuta, iar subventia la bovine de 570 de milioane de lei a fost platita luni integral catre toti crescatorii de bovine, dar intr-o modalitate schimbata", a spus Constantin.

Acesta a precizat ca, in urmatorii 7 ani, agricultura din Romania va avea la dispozitie 19 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala, dar va avea si fonduri europene pentru plati directe.

"Sunt foarte importante si fondurile pe plati directe care vor veni in urmatorii 7 ani si care, din pacate, unii cred ca vin foarte usor in Romania, dar este o munca a 5.000 de oameni de la APIA care fac eforturi extraordinare si unde chiar daca apar anumite penalitati, atunci cand ai o infuzie de fonduri europene de miliarde de euro cred ca acestea trec in plan secund. Anual, aceste fonduri au crescut de la 1,3 miliarde de euro pana la 1,9 miliarde de euro in 2020. Ma bucur ca nu mai vorbim de perioada in care se dau subventiile, ci de modul in care imbunatatim politicile si gestionarea acestor fonduri catre fermieri", a adaugat seful MADR.

Potrivit Agerpres, Romania va trebui sa returneze Comisiei Europene suma de 4,24 milioane de euro, reprezentand o corectie financiara in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), a anuntat in data de 7 aprilie Executivul comunitar, care a notificat ca are in total de recuperat 315 milioane de euro de la un numar de 11 state membre.

In cazul Romaniei, a fost aplicata o corectie financiara de 4,51 milioane de euro pentru nedefinirea anumitor conditii de mediu si agricultura, asa-numitele GAEC, pentru controale efectuate in mod partial si pentru deficiente ale sistemului de sanctiuni. Impactul financiar al corectiei aplicate in cazul Romaniei este de 4,24 milioane de euro, iar diferenta se explica prin faptul ca o parte din suma a fost deja recuperata de la Romania sau a fost deja rambursata de catre aceasta.



Poti fi interesat si de