Van: Pretul oualor s-a redus cu 15% la producatori; vanzarile cresc cu 50% in aceasta perioada

Van: Pretul oualor s-a redus cu 15% la producatori; vanzarile cresc cu 50% in aceasta perioada


Vanzarile de oua din industria avicola din Romania cresc cu 50% in perioada sarbatorilor pascale, pana la la 150 -160 de milioane de bucati, in timp ce pretul este mai mic cu 15%, la poarta fermei, cifrandu-se la 0,25 lei pe bucata, a declarat pentru Agerpres presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

ouasigainiVanzarile de oua din industria avicola din Romania cresc cu 50% in perioada sarbatorilor pascale, pana la la 150 -160 de milioane de bucati, in timp ce pretul este mai mic cu 15%, la poarta fermei, cifrandu-se la 0,25 lei pe bucata, a declarat pentru Agerpres presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
"Avem in prezent la poarta fermei o reducere a preturilor la oua, in medie, cu 15% fata de lunile ianuarie si februarie, de la 0,29 lei pe bucata, la 0,24 - 0,25 lei, fara TVA. In aceasta luna vindem circa 150 - 160 de milioane de oua, cu 50% mai mult decat intr-o luna obisnuita, cand vanzarile sunt de circa 100 de milioane de oua. Aceste date sunt doar pentru productia de oua obtinuta industrial, pentru ca oferta de la tarani nu o putem contoriza. Avem oua suficiente, proaspete, pentru perioada Sarbatorilor Pascale, produse de pe o zi pe alta", a precizat Ilie Van.

Pe rafturile magazinelor ouale se vand cu preturi de peste doua-trei ori mai mari, incepand de la 0,55 lei pe bucata pana la 0,8 lei, iar ouale ecologice pot ajunge si la 1,2 lei/bucata.
In aceasta perioada, pe langa oferta industriala de oua, apare si cea din gospodariile taranesti, unde, conform estimarilor, se produc inca 400-450 de milioane de oua lunar.

Presedintele UCPR a afirmat ca 2013 a fost cel mai bun an al industriei avicole din Romania din punct de vedere al exporturilor de oua de consum, cu un total de peste 230 de milioane de oua, aceasta cantitate dublandu-se fata de 2012, iar fata de anii precedenti a fost si de 10 ori mai mare.

"In 2013, am avut exporturi de 232 de milioane de oua, ceea ce nu s-a intamplat de mult. Din cauza pretului foarte mic inregistrat pe piata interna, producatorii s-au orientat spre export, in perioada de vara, in special in tarile arabe si in Uniunea Europeana, unde se duc oua, dar se si aduc in Romania. Vara se duc oua de la noi, iar toamna si iarna se aduc de acolo. Importurile se fac pe timp de iarna, cand taranii nu mai produc si ne bazam foarte mult pe oferta din fermele avicole. Daca se importa 10 milioane de oua pe luna inseamna 10% din piata, la o productie lunara de 100 de milioane de oua, iar daca se mai importa si cu nereguli fiscale producatorii interni au de suferit", a spus reprezentantul crescatorilor de pasari din Romania.

Potrivit sursei citate, in 2012, exporturile industriei avicole romanesti au fost de circa 100 de milioane de oua, iar in anii anteriori s-au ridicat la numai 20-30 de milioane de oua. Pe de alta parte, anul trecut, importurile de oua de consum au fost de 118 milioane de bucati.

In Romania sunt circa 200 de producatori de oua, din care 90% sunt membri UCPR si realizeaza 85% - 90% din productia autohtona de oua obtinuta in sistem industrial. Productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde bucati.



Poti fi interesat si de