Tulcea deruleaza proiecte de aproape 156 de mil euro prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala

Tulcea deruleaza proiecte de aproape 156 de mil euro prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala


Tulcea este pe primul loc la nivelul Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurala in ceea ce priveste atragerea fondurilor disponibile prin programul national de resort, valoarea totala contractelor aflate in prezent in derulare fiind de aproape 156 de milioane de euro, potrivit conducerii Oficiului Judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

pndr3Tulcea este pe primul loc la nivelul Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurala in ceea ce priveste atragerea fondurilor disponibile prin programul national de resort, valoarea totala contractelor aflate in prezent in derulare fiind de aproape 156 de milioane de euro, potrivit conducerii Oficiului Judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Directorul institutiei tulcene, Dragos Popescu, a declarat pentru Agerpres ca cele mai multe proiecte, peste 600, au fost depuse pe Masura 112 care incurajeaza stabilirea tinerilor in mediul rural, o parte dintre aceste proiecte, respectiv 77, apartinand unor tineri care locuiesc acum in Delta Dunarii.

"Numarul total al proiectelor care se deruleaza in momentul de fata este de aproximativ 1.800, valoarea publica contractata fiind de circa 156 de milioane de euro, ceea ce situeaza oficiul judetean pe primul loc la nivelul Centrului regional al APDRP care include sase judete", a spus Dragos Popescu.

In contextul in care principala problema a agricultorilor tulceni o constituie sistemul de irigatii, zece dintre proiectele depuse la institutia tulceana vizeaza modernizarea acestor sisteme, valoarea totala a proiectelor derulate fiind de peste zece milioane de euro.

"In agricultura, nu exista nicio alta investitie mai rentabila decat irigatiile. Daca acest sistem este pus la punct, se pot dezvolta activitati si zone. Inainte de a deveni parlamentar, impreuna cu alti proprietari de terenuri, am depus doua proiecte pentru modernizarea sistemului de irigatii. Reteaua de distributie a apei si agregatele de pompare datau din 1975, functionau cu mari pierderi si cu un consum enorm de energie. Unul din cele doua sisteme va incepe sa functioneze luna viitoare, iar consumul de energie va fi redus cu aproape 40%", a declarat deputatul PSD Ion Balan.

Investitiile prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) usor recognoscibile sunt depozitele de cereale, potrivit Oficiului Judetean al APDRP Tulcea, in zona nord-dobrogeana fiind realizate 20. Unul dintre cele mai mari proiecte apartine societatii private Tolil Company SRL din comuna Baia care urmeaza sa finalizeze in acest an o investitie in valoare totala de 1.858.311 euro.

"Rulajul efectivelor de animale din ferma proprie creste de la an la an, la fel ca nevoia de nutreturi. In acest context, a aparut necesitatea investitiei pentru realizarea unui depozit de 8.000 de tone de cereale si a unei fabrici de nutreturi. Ne gandim la viitorul PNDR si speram ca acesta sa ne ofere posibilitatea de a infiinta noi sisteme de irigatii. Avem o suprafata pe care o lucram, dar din pacate costurile udarilor sunt foarte ridicate si atunci este nevoie si gandim un proiect pentru realizarea unui sistem de irigatii care sa fie finantat prin viitorul PNDR", a declarat directorul societatii Tolil Company, Gigica Apostol.

Potrivit Oficiului Judetean al APDRP, printre noutatile PNDR 2014-2020 se numara atat crearea unor fonduri mutuale pentru despagubirea in caz de calamitati a fermierilor, sprijinirea agriculturii ecologice si depunerea online a cererilor de finantare, cat si dezvoltarea sistemului de irigatii.

"Se va acorda prioritate crearii si dezvoltarii infrastructurii localitatilor, inclusiv a infrastructurii de irigatii, ca si preconditie pentru dezvoltarea agricola a zonelor rurale", a afirmat directorul Oficiului Judetean al APDRP, Dragos Popescu.

Pana la inceputul acestei luni, conform unei situatii, facuta publica de filiala teritoriala a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), s-au incheiat doar patru contracte pentru irigarea unei suprafete de 4.925 de hectare, iar o parte dintre beneficiarii contractelor incheiate anul trecut inregistreaza debite catre institutia statului in valoare totala de 1.088.867 de lei.

Sistemul de irigatii din judetul Tulcea acopera o suprafata totala de 159.936 de hectare, dintre care 55.549 de hectare sunt declarate de utilitate publica. Anul trecut, potrivit ANIF, s-au aplicat udari pe 11.779 de hectare.

Forma finala a PNDR 2014-2020, conform Oficiului Judetean al APDRP, va fi cunoscuta dupa prima jumatate a acestui an.



Poti fi interesat si de