FAO nu prevede nicio criza alimentara


FAO nu prevede nicio criza alimentara, nici in urmatorul an si nici in urmatorii 20 de ani, ci, dimpotriva, anticipeaza ca productia va creste mai rapid, a declarat directorul general al FAO, Jos Graziano da Silva.

al2FAO nu prevede nicio criza alimentara, nici in urmatorul an si nici in urmatorii 20 de ani, ci, dimpotriva, anticipeaza ca productia va creste mai rapid, a declarat directorul general al FAO, Jos Graziano da Silva.
"FAO nu prevede nicio criza alimentara, nici in urmatorul an si nici in urmatorii 20 de ani. Dimpotriva, anticipam ca productia va creste mai rapid si credem ca la nivel global, pe pietele globale, nu vor exista constrangeri majore in urmatoarea perioada. Trebuie sa mai spun un lucru. Problema cu care ne confruntam in zilele noastre este mai degraba legata de faptul ca exista unele regiuni care nu produc suficienta hrana, in Nordul Africii, de exemplu" ,a spus seful FAO, intr-o conferinta de presa dedicata inchiderii celei de-a 29-a Conferinte Regionale FAO pentru Europa si Asia Centrala de la Bucuresti.

Jos Graziano da Silva sustine ca acestea sunt zone unde exista un deficit de productie agroalimentara, insa aceste regiuni au potentialul de a-si creste propria productie si chiar fac demersuri in acest sens.

"In plus, exista o lipsa de acces la hrana. Majoritatea oamenilor care sunt subnutriti au hrana disponibila, dar nu au bani sa plateasca hrana. Deci nu au suficiente resurse financiare sa-si permita sa cumpere hrana, pentru ca nu au locuri de munca si asa mai departe. Aceasta problema exista si in randul tinerilor. Exista un nou tip de saracie si anume saracia in randul tinerilor, tineri care sunt bine pregatiti, unii chiar au studii de nivel inalt, dar care nu gasesc un loc de munca bun. Aceasta este o preocupare majora, mai ales in zonele rurale. Daca acei oameni ar incepe sa se mute la oras nu ar mai exista oameni in mediul rural care sa faca agricultura moderna si acesta este o mare preocupare", a mai spus Jos Graziano da Silva.

Romania a gazduit, pentru a doua oara de cand este membra FAO, din anul 1961, o conferinta regionala, cea de-a 29-a dedicata regiunii Europa si Asia Centrala, primul eveniment avand loc in urma cu 38 de ani in anul 1976.

Temele centrale ale conferintei au fost axate pe problemele risipei de alimente si ale deseurilor alimentare, dar si pe sprijinirea fermelor de familie din zona. Potrivit datelor FAO, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual in lume, ceea ce reprezinta o treime din productia de alimente la nivel mondial si costuri de 750 de miliarde de dolari, intr-o lume in care 842 de milioane de persoane se confrunta cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara.

De asemenea, aceasta risipa reprezinta un prejudiciu si pentru mediu pentru ca, in fiecare an, hrana produsa fara a fi consumata inghite un volum de apa echivalent cu debitul anual al fluviului Volga din Rusia si este vinovata pentru aducerea in atmosfera a 3,3 gigatone de gaze cu efect de sera, releva datele FAO. Romania inregistreaza in prezent o risipa de alimente de cinci milioane de tone, in timp ce in UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente.



Poti fi interesat si de