Romania si Armenia vor colabora pe segmentul schimburilor comerciale agricole

Romania si Armenia vor colabora pe segmentul schimburilor comerciale agricole


Romania si Armenia vor colabora pe segmentul schimburilor comerciale agricole, iar o echipa tehnica armeana va veni, in curand, la Bucuresti pentru a stabili domeniile concrete de colaborare dintre cele doua state, a anuntat intr-un comunicat de presa, Ministerul agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR.

alimenterRomania si Armenia vor colabora pe segmentul schimburilor comerciale agricole, iar o echipa tehnica armeana va veni, in curand, la Bucuresti pentru a stabili domeniile concrete de colaborare dintre cele doua state, a anuntat intr-un comunicat de presa, Ministerul agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR.
Decizia a fost luata in urma unei intalniri pe care secretarul de stat in MADR, George Octavian Turtoi, a avut-o cu omologul sau Armen Harutyunyan, vice-ministrul agriculturii din Armenia in timpul Conferintei Regionale FAO de la Bucuresti.

In cadrul discutiilor, partea armeana si-a exprimat interesul pentru intarirea colaborarii dintre cele doua tari prin dezvoltarea de schimburi de experienta in domeniul pomiculturii, serviciilor de consultanta agricola, silvicultura si expertiza in managementul fondurilor europene.

De asemenea, Romania si-a declarat interesul in dezvoltarea relatiilor cu Armenia in sectorul agricol si de dezvoltare rurala, prin furnizarea expertizei necesare atat in agricultura, cat si in managementul instrumentelor financiare europene si nationale. In plus, cele doua parti au convenit ca in viitor o echipa tehnica din Armenia sa vina la Bucuresti pentru a stabili in mod concret domeniile de colaborare.
In ceea ce priveste situatia schimburilor comerciale agricole, Romania si-a exprimat disponibilitatea de a furniza pietei armene produse alimentare de inalta calitate.

Potrivit datelor oficiale, in anul 2012, valoarea schimburilor comerciale romano-armene a fost de 7,87 milioane dolari, din care exportul Romaniei in Armenia a insumat 7,25 milioane dolari si importul Romaniei din Armenia 0,62 milioane dolari, soldul balantei comerciale fiind favorabil Romaniei cu 6,63 milioane dolari.

Procentual, valoarea totala a schimburilor bilaterale a scazut cu 16% fata de situatia anului 2011, in cadrul careia exportul a scazut cu 18% iar importul a crescut cu 17%. In primele patru luni ale anului 2013, comparativ cu perioada similara a anului 2012, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 6,2 %, din care exporturile au crescut cu 14,6 %, iar importurile au scazut cu 93,3%.



Poti fi interesat si de