Ciolos: Exista un raspuns al agricultorilor la cererea de produse bio

Ciolos: Exista un raspuns al agricultorilor la cererea de produse bio


Romania a evoluat mult ultimii ani in ceea ce priveste agricultura ecologica, atat numarul operatorilor angrenati in sectorul bio, cat si suprafetele arabile cultivate crescand de cateva ori, a declarat marti comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

ciolosdeclaratieRomania a evoluat mult ultimii ani in ceea ce priveste agricultura ecologica, atat numarul operatorilor angrenati in sectorul bio, cat si suprafetele arabile cultivate crescand de cateva ori, a declarat marti comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.
Inaltul oficial european a prezentat marti o propunere a Comisiei Europene pentru un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor bio, care reflecta preocuparile consumatorilor si ale producatorilor si vizeaza solutionarea problemelor sistemului actual.

In acest context, Dacian Ciolos a declarat pentru presa romana din Bruxelles ca Romania a evoluat foarte mult in ultimii ani din punctul de vedere al implicarii in acest sector.

"Din 2008-2009 am ajuns de la trei mii si ceva de operatori, la 15.000 de operatori, deci avem o multiplicare de cinci ori a numarului de operatori. La fel, suprafetele cultivate in bio au crescut - de patru ori suprafata arabila, iar din datele pe care le am pasunile certificate bio s-au dublat, deci exista clar un raspuns al agricultorilor din Romania la cererea mare de produse bio. Si Politica Agricola Comuna din 2014 incolo prevede de data aceasta in programul de dezvoltare rurala posibilitatea unei masuri specifice aparte pentru a sustine sectorul bio. Pana acum in masurile de agromediu exista si posibilitatea de a acorda un sprijin financiar pentru convertirea spre agricultura bio, acum exista un sprijin financiar nu numai pentru conversie spre agricultura bio, ci si pentru sustinerea ca atare a producatorilor", a declarat comisarul european pentru agricultura.

El a precizat ca importanta propunerii CE vine si din faptul ca "in ultimii ani productia bio nu mai este o productie de nisa in UE, ci este un sector ca atare dat fiind volumul tranzactiilor, existand o piata de peste 20 de miliarde de euro anual de produse bio".

CE propune consolidarea si armonizarea normelor atat in Uniunea Europeana, cat si pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre exceptiile actuale in materie de productie si de controale. La randul lor, controalele ar urma sa fie consolidate prin efectuarea lor in functie de riscuri.

"Am venit cu niste precizari mai clare privind controlul pe filiera produselor bio, pentru ca s-a constatat in ultima perioada ca apar tentative de frauda destul de multe, dat fiind faptul ca sectorul se dezvolta in mod exponential in ultimii ani si in mod clar cererea de produse bio e mai mare decat oferta si atunci tendinta de a compensa aceasta diferenta era de multe ori prin frauda. Am venit deci cu o intarire a controalelor mai ales pe partea de filiera unde controalele erau mai slabe sau chiar lipseau. Ma gandesc aici mai ales pe partea de distributie si de comercializare", a afirmat Ciolos.

De asemenea, CE isi propune sa faciliteze trecerea micilor fermieri la agricultura ecologica prin introducerea posibilitatii ca acestia sa se inscrie intr-un sistem de certificare in grup.

Nu in ultimul rand, se are in vedere o mai buna abordare a dimensiunii internationale a comertului cu produse ecologice, prin adaugarea unor noi dispozitii referitoare la exporturi, precum si simplificarea legislatiei in scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri si al imbunatatirii transparentei.

Pentru a-i ajuta pe fermieri, producatori si comerciantii cu amanuntul din sectorul ecologic sa se adapteze la schimbarile de politica propuse si sa faca fata provocarilor viitorului, CE a aprobat, de asemenea, un Plan de actiune privind viitorul productiei ecologice in Europa.



Poti fi interesat si de