Constantin: Am solicitat cresterea cofinantarii UE pentru promovarea produselor agricole

Constantin: Am solicitat cresterea cofinantarii UE pentru promovarea produselor agricole


Romania a solicitat cresterea cofinantarii UE pentru proiectele de promovare a produselor agroalimentare in tarile aflate sub asistenta financiara internationala sau care au un acord cu FMI si UE si a insistat pentru mentinerea cotei de finantare a agentilor economici participanti la program la nivelul actual de 20%, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul roman agriculturii, Daniel Constantin.

dc4Romania a solicitat cresterea cofinantarii UE pentru proiectele de promovare a produselor agroalimentare in tarile aflate sub asistenta financiara internationala sau care au un acord cu FMI si UE si a insistat pentru mentinerea cotei de finantare a agentilor economici participanti la program la nivelul actual de 20%, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul roman agriculturii, Daniel Constantin.
Ministrul a precizat in cadrul unei conferinte de presa sustinute in marja Consiliului agricultura si pescuit (AGRIFISH) al UE ca Romania a inregistrat un mic succes din acest punct de vedere.
"Este foarte important pentru noi pentru ca prin acest program la care am avut acces Romania a putut sa promoveze o serie intreaga de produse pe pietele UE sau pe piete terte si, odata cu aprobarea acestor schimbari prin Politica Agricola Comuna (PAC), vom avea acces in primul rand la sume mai mari, pentru ca suma a crescut la 200 de milioane de euro pentru toate statele membre, deci implicit va fi o crestere pentru fiecare stat membru", a spus Constantin, precizand ca pana acum contributia era de 50% din partea Comisiei Europene, 30% a statului membru si 20% din partea agentului economic.

"Comisia a propus ca statul membru sa nu mai cofinanteze aceste programe, crescand in egala masura si contributia UE, si participarea fiecarui agent economic. Noi am solicitat ca in continuare sa avem acces la aceasta posibilitate de a cofinanta, pentru ca nu ne dorim ca agentul economic sa vina cu o contributie foarte mare. Avand in vedere faptul ca nu sunt suficient de bine dezvoltati in Romania, deocamdata, cei care vor sa iasa pe pietele terte, cred ca lucrul acesta ar ingreuna participarea lor la actiunile de promovare", a adaugat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Potrivit acestuia, Romania a solicitat, alaturi de Cipru si Portugalia, ca cele trei tari aflate sub asistenta financiara internationala sau intr-un acord cu FMI si UE sa poata avea o cofinantare mai mare cu 10%.

"Solutia de compromis la care cred ca s-a ajuns astazi este aceea ca pe noua propunere participarea agentului economic sa nu fie mai mare de 20%, deci exact atat cat este in prezent, CE sa cofinanteze 75%, statul membru nu mai cofinanteaza. Romania, in urma solicitarii pe care a avut-o alaturi de Cipru, a obtinut nu 10%, dar o crestere cu 5% a procentului de cofinantare al UE, atata timp cat suntem sub asistenta financiara internationala. Sper sa se concretizeze aceasta propunere in cadrul discutiilor de astazi si sa incepem odata cu implementarea noii PAC actiunile de promovare pe acest nou principiu", a mai declarat ministrul.

In acest sens el, a vorbit despre campaniile de promovare cu rezultate foarte bune derulate de Romania pentru produse ca magiunul de Topoloveni, vinurile romanesti si nu numai in tari precum China, Thailanda si Rusia.



Poti fi interesat si de