Valeriu Tabara: Anul agricol 2014 va fi unul bun, dar greu

Valeriu Tabara: Anul agricol 2014 va fi unul bun, dar greu


Anul agricol 2014 va fi unul bun, dar nu va fi un an usor, a previzionat prof. univ. dr. Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii, prezent duminica la Targul Mare de Toamna de la Racasdia, in judetul Caras-Severin.

tabara2Anul agricol 2014 va fi unul bun, dar nu va fi un an usor, a previzionat prof. univ. dr. Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii, prezent duminica la Targul Mare de Toamna de la Racasdia, in judetul Caras-Severin.
'Cea mai mare problema va fi apa. Cel putin, pe partea de vest a tarii, avem probleme inca de pe acum cu apa. Cei care vor lucra intr-un anumit mod tehnic, terenul, pot sa fie perdanti. De pilda, aducerea grapei cu discuri, acum, pe teren, inseamna pierdere de apa, inseamna intarzierea rasaririi, inseamna transferul perioadei de vegetatie pe zone de seceta. Trebuie semanat timpuriu in acest an, aceasta fiind si una din problemele de anul trecut. Toti cei care au intarziat, au pierdut', a declarat duminica, pentru Agerpres, Valeriu Tabara.

Fostul ministru al agriculturii sustine ca de acum clima s-a schimbat si, implicit, si perioadele de semanat. "Au fost pomi infloriti toata iarna. Asa s-a intamplat si cu merisorul, care a fost inflorit peste iarna, iar in luna februarie au inflorit caisii. In plus, pe partea de vest a tarii, in ultimii 50 de ani, temperatura medie a crescut cu un grad, ceea ce inseamna ca este nevoie de alt mod de abordare a tehnologiilor agricole si, cel mai important lucru, crearea de soiuri si de forme care sa fie adaptate la aceste conditii", a spus Tabara.

El a adaugat ca acesta este motivul pentru care trebuie pastrata si dezvoltata cercetarea romaneasca. 'Cine are material biologic, va fi bogat, iar Romania are o posibilitate extraordinara de a produce material biologic', a mai afirmat Valeriu Tabara.



Poti fi interesat si de