O firma din Botosani a prejudiciat statul cu 3 milioane euro

O firma din Botosani a prejudiciat statul cu 3 milioane euro


Directia Generala Antifrauda Fiscala a identificat o firma din judetul Botosani (localitatea Rachiti), care a cauzat bugetului statului un prejudiciu total de 14 milioane lei (circa 3 milioane euro), reprezentand TVA (8 milioane lei) si impozit pe profit (6 milioane lei), prin inscrierea in evidentele contabile a unor tranzactii scriptice, fara corespondenta cu realitatea.

botosaniDirectia Generala Antifrauda Fiscala a identificat o firma din judetul Botosani (localitatea Rachiti), care a cauzat bugetului statului un prejudiciu total de 14 milioane lei (circa 3 milioane euro), reprezentand TVA (8 milioane lei) si impozit pe profit (6 milioane lei), prin inscrierea in evidentele contabile a unor tranzactii scriptice, fara corespondenta cu realitatea.
In urma verificarilor efectuate in perioada ianuarie-martie 2014, inspectorii DGAF au constatat ca firma respectiva a inscris in evidenta contabila achizitii de carne de vita si carcase in valoare totala de 45 milioane lei, pe care le-ar fi realizat in cursul anului 2013 de la 29 societati comerciale cu sediul in sapte judete diferite, precizeaza un comunicat al DGAF remis miercuri AGERPRES.

Dintre acestea, 14 firme aveau comportament tip "fantoma" (nu functioneaza la sediul social declarat si au incalcat obligativitatea legala a depunerii declaratiilor fiscale), iar restul de 15 inchideau cercul si achizitionau produsele din carne de la aceleasi firme 'fantoma'.

"'Realizand trasabilitatea produselor, incepand de la animalele vii, achizitionate de fapt de la persoane fizice din targuri de vite, si terminand cu produsele procesate (piei, organe interne si carcase), s-a tras concluzia ca scopul simularii lantului de aprovizionare al agentului economic verificat era de a frauda bugetul de stat prin inregistrarea TVA deductibile nereale, majorarea nejustificata a cheltuielilor deductibile si diminuarea bazei impozabile", se spune in comunicat.

Inspectorii antifrauda au emis decizii de instituire a masurilor asiguratorii asupra bunurilor, stocurilor de marfuri si a disponibilitatilor banesti din conturile bancare ale societatii comerciale verificate. De asemenea, pentru constatarea elementelor constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, fals si uz de fals si constituirea unui grup infractional organizat, DGAF va sesiza organele de urmarire penala.



Poti fi interesat si de