Constantin, despre scandalul evaziunii la carne: SRI-ul era deja implicat

Constantin, despre scandalul evaziunii la carne: SRI-ul era deja implicat


Serviciul Roman de Informatii era deja implicat in scandalul carnii expirate, atat SRI, cat si DIICOT, fiind active la nivelul combaterii evaziunii fiscale, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

carne 3Serviciul Roman de Informatii era deja implicat in scandalul carnii expirate, atat SRI, cat si DIICOT, fiind active la nivelul combaterii evaziunii fiscale, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
Afirmatia ministrului vine in urma unor declaratii ale presedintelui Traian Basescu, potrivit carora SRI a fost implicat in scandalul privind evaziunea la carne deoarece Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (OPC) si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sunt institutii suprapolitizate care nu-si fac treaba.

"Am vazut mesajul acesta transmis si acum cateva zile. SRI-ul era deja implicat si cred ca domnul presedinte stia, deci nu trebuia sa implice dansul acum SRI-ul in acest scandal. Fiindca SRI-ul isi face datoria foarte bine, indiferent ca le spune sau nu presedintele lucrul acesta. Ma bucur ca, atat SRI-ul, cat si DIICOT-ul, s-au implicat, sunt foarte active la nivelul combaterii evaziunii fiscale, ne ajuta foarte mult, atat pe noi, cat si pe procesatorii si producatorii din aceasta tara, mai ales pe cei care lucreaza corect si care au, din pacate, o competitie neloiala din partea celor care practica evaziunea. Acolo, in acest scandal, din informatiile pe care le am, este vorba de frauda, e vorba de evaziune fiscala, de marfa nefiscalizata. ANSVSA, deocamdata, nu a confirmat cazuri in care ar fi carne stricata sau produse alterate sub alta forma. Cazurile identificate de ANPC, pentru ca ANPC le-a anuntat, au fost izolate, nu au ajuns pe raft", a spus Daniel Constantin.

In opinia sefului de la Agricultura, institutiile mentionate de presedintele Basescu, respectiv ANAF, OPC si ANSVSA, isi fac datoria, iar cel mai bun exemplu este ca Autoritatea Sanitara Veterinara a reusit deblocarea, dupa sase ani, a pietei carnii de porc, dar si faptul ca a semnat un protocol cu China pentru export. "Ne-am adaptat din punct de vedere sanitar veterinar la normele solicitate de partea chineza si

putem sa exportam si acolo. Eu vorbesc pe rezultate, nu pe impresii si cred ca ei isi fac datoria, nu cred ca sunt institutii politizate", a mentionat Constantin.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, ca SRI a fost implicat in scandalul privind evaziunea la carne deoarece ANAF, OPC si ANSVSA sunt institutii suprapolitizate care nu-si fac treaba.

"Vedeti ce s-a intamplat cu marele scandal cu evaziunea fiscala la carne de porc. Mai anul trecut a fost cu carnea de pui. Eu va pot spune ca, in 2011, am sesizat faptul ca trebuie sa incadram evaziunea fiscala la riscuri la siguranta nationala. Nu numai ca nu se duc banii la buget, dar faptul ca nu se duc banii la bugetul de stat te face sa nu poti finanta sanatatea, educatia, zone extrem de importante, daca vreti Ministerul Apararii si asa mai departe - zone extrem de importante ale societatii. De ce a fost nevoie sa intri in CSAT, sa spui ca este amenintare la securitatea nationala, sa implici un serviciu de informatii? De ce? Fiindca ANAF, suprapolitizat, nu-si face treaba nici acum, pentru ca OPC, suprapolitizat, nu-si face treaba nici acum, pentru ca ANSV, suprapolitizat, nu-si facetreaba nici acum. Adica, ce se intampla la institutiile acestea? Se schimba guvernele, se pune la varful lor un om cu obligatii politice si, pe urma, se continua drama la nivelul judetelor unde tot clienti politici pui - si la OPC si la ANSV si la ANAF si peste tot", a declarat Basescu, la Adevarul Live.

El a subliniat ca partea de reforma a statului este ramasa in urma, in conditiile in care institutii de inspectie si control nu sunt complet depolitizate.

"Reforma statutului inseamna ca aceste institutii trebuie sa functioneze ceasornic. (...) Trebuie facut cam ce am facut eu cu SRI si cu SIE: nu am mai permis implicarea politicului", a spus Basescu.



Poti fi interesat si de