Constantin: La sfarsitul saptamanii primul draft consolidat al viitorului PNDR va fi transmis catre CE

Constantin: La sfarsitul saptamanii primul draft consolidat al viitorului PNDR va fi transmis catre CE


Draftul viitorului Program National de Dezvoltare Rurala ar putea fi trimis la finalul acestei saptamani la Comisia Europeana spre dezbatere, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

constantin dDraftul viitorului Program National de Dezvoltare Rurala ar putea fi trimis la finalul acestei saptamani la Comisia Europeana spre dezbatere, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"La sfarsitul saptamanii, primul draft consolidat al viitorului PNDR va fi transmis catre Comisia Europeana spre dezbatere. Pot sa va spun ca pana in momentul de fata sunt trei sau patru state care au transmis un prim draft la Bruxelles, restul statelor trimit in perioada urmatoare conform calendarului agreat cu reprezentantii Comisiei Europene. Noi suntem in discutii cu mult inainte de 1 ianuarie cu reprezentantii Comisiei si suntem printre primele state care transmit Programul National de Dezvoltare Rurala la Bruxelles", a spus Daniel Constantin in cadrul Forumului pentru Dezvoltare Durabila si Antreprenoriat.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat ca Romania "nu ramane pe loc" pana la aprobarea programului de catre Comisie, prevazuta pentru lunile iunie - iulie.

'In luna mai prima sesiune din viitorul program va fi disponibila pentru cei care vor sa depuna proiecte. Aceasta prima masura se refera la investitii in exploatatiile agricole', a precizat Daniel Constantin.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a declarat recent pentru AGERPRES ca Romania va trimite Comisiei Europene o prima varianta a noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in jurul datei de 15 martie 2014.

Acesta a precizat ca au avut loc dezbateri pe aproape fiecare masura de investitii din program, iar dupa completari au fost supuse votului. Ministerul Agriculturii a realizat o varianta simplificata a PNDR, intrucat Comisia Europeana va mai adauga o serie de detalii si nu isi doreste o varianta incarcata, asa cum este cea a programului actual.

Romania este pregatita sa deschida o prima masura din noul program a doua zi dupa ce apar regulamentele europene si dupa trimiterea variantei oficiale a PNDR, considera George Turtoi, iar acest lucru ar putea avea loc in luna mai, daca regulamentele apar in aprilie asa cum a promis Comisia Europeana.

Cele 8,015 miliarde de euro disponibile pe PNDR 2014-2020 vor fi orientate catre 14 masuri principale structurate pe trei directii: partea de produse vegetale si achizitie de utilaje, pe zootehnie, prioritar fiind sectorul de reproductie, si pe dezvoltarea fermelor de familie.



Poti fi interesat si de