Pescarii din Delta: Demersuri pentru dreptul de a pescui in Marea Neagra

Pescarii din Delta: Demersuri pentru dreptul de a pescui in Marea Neagra


Federatia Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii (FOPPDD) va continua procesul pentru ca aproape 400 de ambarcatiuni ale pescarilor tulceni ce-si desfasurau activitatea la Marea Neagra sa-si recapete acest drept pe care, in opinia lor, l-au pierdut in mod abuziv in anul 2012.

pescariFederatia Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii (FOPPDD) va continua procesul pentru ca aproape 400 de ambarcatiuni ale pescarilor tulceni ce-si desfasurau activitatea la Marea Neagra sa-si recapete acest drept pe care, in opinia lor, l-au pierdut in mod abuziv in anul 2012.
Presedintele FOPPDD, Dan Verbina, a declarat pentru Agerpres ca in urma cu doi ani Agentia Nationala pentru Pescuit si acvacultura a eliminat din fisierul maritim al Romaniei 400 de ambarcatiuni care aveau dreptul de a pescui in Marea Neagra, 99,9% din acestea fiind din judetul Tulcea. 'Am deschis proces pentru anularea documentelor administrative emise de Agentie in vederea scoaterii din fisier a ambarcatiunilor, considerand ca pescarii din Delta au fost nedreptatiti. Am pierdut procesul la Curtea de Apel din Constanta, dar vom ataca sentinta la Curtea Suprema de Justitie', a mentionat presedintele FOPPDD.

Acesta a mai spus ca pana in momentul de fata nu a primit motivatia deciziei magistratilor constanteni si ca problema este cunoscuta inclusiv la nivelul Directiei Generale Afaceri Maritime si Pescuit a Comisiei Europene.

'Inclusiv DG Mare s-a sesizat cu privire la faptul ca foarte multe ambarcatiuni care aveau foarte putini kilowati au disparut brusc din fisier', a mentionat liderul pescarilor tulceni, Dan Verbina.
De altfel, recent, la o intalnire desfasurata la Jurilovca si organizata de Comitetul judetean pentru prevenirea si combaterea braconajului piscicol in Delta Dunarii, pescarii ce-si desfasoara activitatea in complexul Razim-Sinoe au semnalat ca in urma cu cativa ani reprezentanti ai ANPA i-au obligat sa semneze acte fara sa le acorde dreptul de a studia documentele.

Anul trecut, potrivit sursei citate, in Delta Dunarii erau 195 de ambarcatiuni, 191 din acestea cu o lungime mai mica de 12 metri, cu o greutate totala de 625 de tone si o putere a motoarelor de 6.150 de kilowati, in conditiile in care Romania, potrivit regulamentelor europene, poate sa detina o flota cu o capacitate de 1.874 de tone cu o putere de 6.150 de kilowati. In acest context, liderul FOPPDD a solicitat autoritatilor romane sa inceapa demersurile pentru cresterea capacitatii flotei de pescuit costier la Marea Neagra



Poti fi interesat si de