Manastireanu: Am comunicat DIICOT toate neregulile constatate

Manastireanu: Am comunicat DIICOT toate neregulile constatate


Autoritatea Nationala Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) este autoritate de suport in cazul anchetei organelor pe frauda fiscala si a comunicat deja DIICOT toate neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari, a declarat presedintele institutiei, Vladimir Manastireanu.

manaAutoritatea Nationala Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) este autoritate de suport in cazul anchetei organelor pe frauda fiscala si a comunicat deja DIICOT toate neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari, a declarat presedintele institutiei, Vladimir Manastireanu.
El a subliniat ca, in opinia sa, orice alta comunicare privind datele din aceasta ancheta trebuie facuta de organele de ancheta de evaziune fiscala.

"Autoritatea Nationala Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor este autoritate de suport in ancheta organelor pe frauda fiscala. La solicitarea DIICOT, autoritatea a efectuat controale in judetele indicate de aceasta institutie si la unitatile indicate de aceasta institutie. Tot ce a fost gasit in depozite a fost retinut in acele depozite. Acum, suntem in urmatoarea faza: noi tot ceea ce am constatat, pentru ca activitatea noastra si rezultatul activitatii noastre sunt probe in dosar, am comunicat catre DIICOT, toate neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari in judetul unde au fost solicitati. Asteptam sa stabilim, pe baza documentelor care ne vor fi furnizate, de unde a provenit marfa, cum a fost comercializata mai departe si sa stabilim trasabilitatea marfii implicate in dosarul de evaziune fiscala, iar orice altfel de comunicare vizavi de datele din aceasta ancheta consider ca este normal sa fie facuta de organele de ancheta de evaziune fiscala, noi fiind autoritate de suport", a afirmat Vladimir Manastireanu, intr-o conferinta de presa.

Acesta a explicat ca autoritatea efectueaza, de regula, doua seturi de examene - de prospetime si cele microbiologice.

"Inspectorii sanitari veterinari sunt inca in acele depozite, iau la mana fiecare produs din acel depozit, se face cantarirea si se recolteaza ori s-au recoltat probe", a precizat seful ANSVSA. In acest caz al carnii alterate, procurori DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara, au efectuat, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta. Prejudiciul preliminar estimat depaseste 15 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii gruparilor achizitionau prin intermediul unor societati comerciale din Romania, in principal, carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA - conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA. Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme "fantoma" din alte state comunitare - coordonate de exponentii palierului extern, neidentificati pana in prezent.

Anchetatorii au mai declarat ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse in consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate catre o firma de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii pentru a fi preparata si oferita spre consum. La randul sau, purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Sorin Sava, a declarat, joi, pentru Agerpres, ca achizitiile intracomunitare cu produse din carne alterata aduc atingere securitatii nationale, instrumentarea dosarului intocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinita de SRI, care a initiat actiunea de combatere a fenomenului infractional inca de la inceputul anului trecut.

"Acest caz este initiat de SRI inca de la inceputul anului 2013 si se inscrie in seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afecteaza implicit bugetul consolidat al statului roman. Este evident faptul ca este vorba despre o chestiune de securitate nationala axata pe zona de securitate economica si amenintari transfrontaliere", a declarat Sorin Sava. El a mai spus ca in baza unor date si informatii, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, in speta DIICOT, acordand sprijin in instrumentarea dosarului.

Sava a mai spus ca reteaua este una complexa, avand exponenti si pe palierul extern.

"Este vorba despre o retea de crima organizata specializata in activitati de frauda fiscala de mare amploare, axata pe achizitii intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenti si pe palierul extern", a completat Sorin Sava.

Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, urmand ca acestea sa fie duse in instanta cu propunere de arestare preventiva.

In acest dosar, la sediul central al DIICOT au fost audiate, pana joi, 37 de persoane, insa audierile nu s-au incheiat.



Poti fi interesat si de