SRI: Achizitiile cu carne alterata aduc atingere securitatii nationale

SRI: Achizitiile cu carne alterata aduc atingere securitatii nationale


Achizitiile intracomunitare cu produse din carne alterata aduc atingere securitatii nationale, instrumentarea dosarului intocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinita de Serviciul Roman de Informatii care a initiat actiunea de combatere a fenomenului infractional inca de la inceputul anului trecut, a declarat pentru Agerpres Sorin Sava, purtator de cuvant al SRI.

sriAchizitiile intracomunitare cu produse din carne alterata aduc atingere securitatii nationale, instrumentarea dosarului intocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinita de Serviciul Roman de Informatii care a initiat actiunea de combatere a fenomenului infractional inca de la inceputul anului trecut, a declarat pentru Agerpres Sorin Sava, purtator de cuvant al SRI.
"Acest caz este initiat de SRI inca de la inceputul anului 2013 si se inscrie in seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afecteaza implicit bugetul consolidat al statului roman. Este evident faptul ca este vorba despre o chestiune de securitate nationala axata pe zona de securitate economica si amenintari transfrontaliere", a declarat, joi, pentru Agerpres Sorin Sava, purtator de cuvant al SRI.

El a mai spus ca in baza unor date si informatii, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, in speta DIICOT, acordand sprijin in instrumentarea dosarului.
Sava a mai spus ca reteaua este una complexa, avand exponenti si pe palierul extern.

"Este vorba despre o retea de crima organizata specializata in activitati de frauda fiscala de mare amploare, axata pe achizitii intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenti si pe palierul extern", a completat Sorin Sava.

Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, urmand ca acestea sa fie duse in instanta cu propunere de arestare preventiva. Pana in prezent, la sediul central al DIICOT au fost audiate 37 de persoane, insa audierile nu s-au incheiat.Miercuri, procurori DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara au efectuat 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta.

Potrivit DIICOT, membrii gruparilor achizitionau prin intermediul unor societati comerciale din Romania, in principal,carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA - conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA.

Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme "fantoma" din alte state comunitare - coordonate de exponentii palierului extern, neidentificati pana in prezent.

Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind in fapt vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile - "la negru".

De asemenea, exista suspiciunea ca reteaua achizitioneaza marfa din spatiul intracomunitar fara plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme "fantoma" ale retelei si o vinde pe piata interna "la negru" la un pret apropiat de valoarea marfii cu TVA, insa mult sub pretul pietei, fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate, insa fara incalcarea prevederilor legale.

Anchetatorii mai declara ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse in consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate catre o firma de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii pentru a fi preparata si oferita spre consum.

Dupa declansarea anchetei DIICOT, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri.



Poti fi interesat si de