Manastireanu: Niciun indiciu ca ar fi ajuns in magazine carne provenita de pe piata neagra

Manastireanu: Niciun indiciu ca ar fi ajuns in magazine carne provenita de pe piata neagra


Nu exista la acest moment niciun indiciu ca ar fi ajuns in marile lanturi de magazine sau in rafturile din comert carne provenita de pe piata neagra pentru ca aici nu intra decat marfa fiscalizata, a declarat, miercuri, presedintele Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu, la Realitatea TV.

manaNu exista la acest moment niciun indiciu ca ar fi ajuns in marile lanturi de magazine sau in rafturile din comert carne provenita de pe piata neagra pentru ca aici nu intra decat marfa fiscalizata, a declarat, miercuri, presedintele Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu, la Realitatea TV.
"Dupa ce am vorbit cu reprezentantii DIICOIT si ne-au anuntat judetele si depozitele care sunt implicate in ancheta lor noi am sechestrat toata marfa in depozite si in cursul zilei de maine (joi - n.r.) o sa solicitam documentele ca sa stabilim trasabilitatea carnii. Nu se spune nicaieri ca a fost importata din spatiul comunitar carne alterata iar tot ce vine din spatiul comunitar vine insotit de certificate sanitar veterinare care atesta siguranta si conformitatea produselor respective. Aici vorbim de frauda fiscala. Pana acum nu avem niciun indiciu ca marfa de pe piata neagra ar fi ajuns in magazine", a spus presedintele ANSVSA.

Acesta a precizat ca merge "pe mana medicilor sanitari-veterinari" pentru ca nu sunt indicii ca inspectorii ar face parte din aceasta retea.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii unor grupari achizitionau prin intermediul unor societati comerciale din Romania, in principal, carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA - conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA. Procurori DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara, au efectuat, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta. Prejudiciul preliminar estimat este de peste 15 milioane de euro.

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri.

Verificarile au fost demarate in urma informatiilor referitoare la existenta la comercializare si in depozite a unor cantitati de carne alterate si cu data durabilitatii minimale depasita.




Poti fi interesat si de