ANPC: 229 tone de carne au fost retrase de pe piata; sanctiunile se ridica la 71.500 lei

ANPC: 229 tone de carne au fost retrase de pe piata; sanctiunile se ridica la 71.500 lei


Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri.

carnealterataInspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri.
Verificarile au fost demarate in urma informatiilor referitoare la existenta la comercializare si in depozite a unor cantitati de carne alterate si cu data durabilitatii minimale depasita. "ANPC a aplicat sanctiuni totale de 71.500 de lei si in continuare colegii mei sunt pe teren. Vreau sa atrag atentia operatorilor economici ca de azi (joi - n.r.) suntem in supermarketurile din toata tara pentru verificarea produselor din carne si preparate din carne. Toate produsele acestea ajungeau in magazine", a precizat presedintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca, intr-o conferinta de presa.

Acesta a aratat ca, in urma unui control la Iasi, efectuat cu comisari ANPC de la Bacau, intr-un depozit s-au descoperit 13,6 tone aripi de pui cu data durabilitatii minimale depasita incepand cu noiembrie 2013. "Am dispus oprirea definitiva si proces verbal de distrugere", a explicat sursa citata.

Tot langa acel depozit s-au descoperit cinci tiruri a cate 20 de tone de macrou, cu incadrare in termenul de garantie, dar cu caracteristici necorespunzatoare privind conformitatea produsului si fara documente justificative. Marfa a fost oprita temporar de la comercializare.

"Tot aici am constatat 300 de kilograme de creier de porc fara elemente de identificare si cu semne modificate organoleptic", a mai spus presedintele interimar al ANPC. Si in Bucuresti au fost verificati 13 agenti economici si s-au aplicat tot atatea amenzi contraventionale in valoare totala de 57.000 de lei pentru nerespectarea conditiilor de depozitare si elemente de identificare netraduse sau traduse incomplet.

Comisarii au descoperit si in alte localitati produse din carne si preparate din carne cu termenul de valabilitate expirat sau cu caracteristici neconforme, produse in tara dar si din import. Procurori DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara, au efectuat, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta.

Prejudiciul preliminar estimat este de peste 15 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii gruparilor achizitionau prin intermediul unor societati comerciale din Romania, in principal, carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA - conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA.

Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme "fantoma" din alte state comunitare - coordonate de exponentii palierului extern, neidentificati pana in prezent.

In context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca, din informatiile pe care le detine, cantitatile de carne provenite din evaziune fiscala nu au ajuns la comercializare, ci sunt inca in anumite depozite.



Poti fi interesat si de