Ciolos saluta miscarea rapida a CE pentru a repune pe agenda SCFCAH cererea privind micii

Ciolos saluta miscarea rapida a CE pentru a repune pe agenda SCFCAH cererea privind micii


Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, si-a exprimat luni satisfactia pentru faptul ca serviciile Comisiei Europene au tratat cu atentie o problema atat de importanta pentru Romania si ca, dupa amanarea votului in reuniunea Comitetului permanent pentru lantul alimentar si anatatea animala (SCFCAH) de pe 20 februarie, acestea s-au mobilizat intr-un timp foarte scurt pentru a repune din nou pe agenda Comitetului cererea tarii noastre privind autorizarea utilizarii bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor.

ciolosmultumesteComisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, si-a exprimat luni satisfactia pentru faptul ca serviciile Comisiei Europene au tratat cu atentie o problema atat de importanta pentru Romania si ca, dupa amanarea votului in reuniunea Comitetului permanent pentru lantul alimentar si anatatea animala (SCFCAH) de pe 20 februarie, acestea s-au mobilizat intr-un timp foarte scurt pentru a repune din nou pe agenda Comitetului cererea tarii noastre privind autorizarea utilizarii bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor.
Votul de luni arata ca atunci cand exista argumente, atunci cand exista o buna coordonare intre industrie si autoritatile responsabile la nivel national si european, rezultatele sunt pozitive. Ma bucur ca serviciile CE, in special Directia Generala pentru Sanatate coordonata de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atentie o problema atat de importanta pentru cei de acasa si ca, dupa intalnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat intr-un timp foarte scurt pentru a pune cererea Romaniei din nou pe agenda Comitetului', a declarat Dacian Ciolos, citat intr-un comunicat al cabinetului sau, dat publicitatii dupa decizia SCFCAH de a autoriza utilizarea bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor.

'Decizia de astazi inseamna nu numai ca micii romanesti pot fi produsi in continuare dupa reteta traditionala, dar pot fi si exportati pe piata europeana', a adaugat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala. In prezent, micii pot fi produsi si comercializati in Romania in baza unei derogari, intrucat aditivii utilizati la prepararea lor nu figureaza in anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendata in mai multe randuri. Conform Asociatiei Romane a Carnii (ARC), cele doua ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate in prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) si carminul (E 120).

La sedinta SCFCAH din 20 februarie 2014, cateva state membre au fost nemultumite ca pe lista ce urma sa fie supusa votului se aflau numai cateva produse, printre care si micii romanesti. Pentru ca nu exista o majoritate calificata, votul a fost amanat pentru luna iulie. In urma discutiilor cu statele membre, Comisia Europeana a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a sedintei de luni, unde a fost adoptat cu majoritate calificata. Conform unor surse concordante de la Bruxelles, rezultatul votului a fost de 297 de voturi pentru, 48 de abtineri si sapte impotriva. Statele care s-au abtinut sunt Marea Britanie, Finlanda si Belgia, in timp ce impotriva a votat Danemarca.



Poti fi interesat si de