Micii romanesti au intrat in legalitate


Micii romanesti vor putea fi comercializati si pe piata Uniunii Europene, cele 297 de voturi obtinute luni in Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) din cadrul Comisiei Europene permit utilizarea bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor.

miciiiMicii romanesti vor putea fi comercializati si pe piata Uniunii Europene, cele 297 de voturi obtinute luni in Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) din cadrul Comisiei Europene permit utilizarea bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor.
"Ma bucur ca micii romanesti au intrat in legalitate. Consider ca specificitatile culturale, traditionale si, de ce nu, culinare ale fiecarui stat membru nu trebuie pierdute in procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru inseamna Uniunea Europeana. Multumim statelor membre si Comisiei Europene, care au inteles demersul Romaniei. Diplomatia romaneasca si-a facut excelent datoria", a declarat luni, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Efectul principal al votului de luni este ca producatorii vor putea exporta micii, daca in perioada urmatoare votului nu vor fi inaintate obiectii. In prezent, micii pot fi produsi si comercializati in Romania in baza unei derogari, intrucat aditivii utilizati la prepararea lor nu figureaza in anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendata in mai multe randuri.

De asemenea, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Stefan Padure, considera ca aceasta reusita este un exemplu de cooperare intre mediul asociativ si institutiile publice pentru sustinerea intereselor producatorilor romani pe piata UE.

"Asociatia Romana a Carnii initiatorul acestui demers la Uniunea Europeana multumeste tuturor celor care au participat la aceasta reusita. Efortul lor este un exemplu de cooperare intre mediul asociativ si institutiile publice pentru sustinerea intereselor producatorilor romani pe piata UE", a declarat pentru Agerpres Stefan Padure.

Conform Asociatiei Romane a Carnii (ARC), cele doua ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate in prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) si carminul (E 120).
Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) a discutat in 20 februarie 2014 proiectul de regulament al Comisiei Europene care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala (anexa II a Regulamentului 1333/2008) pentru a decide daca se poate intruni o majoritate calificata (minimum 260 voturi din total 352), in vederea inscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agenda.

Cu toate ca niciun stat membru nu a avut obiectii la solicitarile Romaniei, unele dintre aceste state au precizat in 20 februarie ca nu pot vota in favoarea propunerii, din cauza solicitarilor producatorilor nationali, solicitari care nu au putut fi incluse in prezentul proiect.

"In esenta, este vorba despre interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizati in produse traditionale. In aceasta situatie, Comisia a decis sa nu supuna votului proiectul de regulament, evitand astfel reluarea intregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi)', mentiona un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, din 20 februarie.

Astfel, votul din SCFCAH comitetul permanent condus de Comisia Europeana (CE) si in care sunt reprezentate la nivel de experti statele membre a fost amanat intrucat sapte state au fost nemultumite ca pe lista ce urma sa fie supusa votului nu s-au aflat decat cateva produse, printre care si micii romanesti. Intrucat nu exista o majoritate calificata, acordarea acestei exceptii nu a mai fost supusa la vot, iar producatorii care urmau sa beneficieze de ea trebuiau sa astepte pana in luna iulie.

In conditiile in care nu se obtinea o majoritate, niciun procesator roman din industria carnii nu ar fi putut exporta mici in tarile UE, desi ar fi putut produce si comercializa in continuare pentru piata locala.
Datele statistice arata ca in Romania se produc si se consuma anual aproximativ 22.000 de tone de mici, insa piata neagra reprezinta circa 70-80%.



Poti fi interesat si de